SDS
0

Refendumom odlučiti o Ustavu BiH

FENA
Glavni odbor SDS-a donio je danas deklaraciju kojom odbacije sporazum Dodik-Tihić-Čović o napuštanju Dejtonskog dvoentitetskog uređenja BiH i formiranju četiriju teritorijalnih jedinica, saopćio je lider stranke Mladen Bosić.

Stranka će se zalagati, naveo je Bosić, da se o svakoj promjeni Ustava BiH ili Ustava RS-a, Skupština RS-a raspiše referendum, a da rezultati referenduma budu jedini kriterij za usvajanje ili odbacivanje predloženih izmjena.

Bosić je na pres-konferenciji kazao da je proces u koji je ušao Milorad Dodik "opasana, alarmantna zona" i da bi promjena Ustava BiH, u dijelu koji govori da je BiH sastavljena iz dva entitata, bila na štetu RS-a.

  • SDS prihvata da se partneri u Federaciji BiH dogovore o teritorijalnom preuređenju tog entiteta, ali bez zadiranja u Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik stranke.

U deklaraciji GOSDS je podržao samo one promjene Ustava BiH koje ne zadiru u suštinu dejtonskog položaja RS-a ili se odnose na njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, te smatra da se razgovori o reformi Ustava BiH mogu voditi samo u okvirima koje utvrdi Narodna skupština i u institucijama sistema.

Također, u deklaraciji se navodi i stav SDS-a o vraćanju nadležnosti RS-u, a koje su oduzete protivno volje RS-a od usvajanja Bonske deklaracije 1997.godine do danas.