BiH
0

Recimo NE plastičnim kesama

Klix.ba
"Recimo NE plastičnim kesama" projekat je nevladine organizacije Centar za okolišno održivi razvoj, a više informacija o projektu možete saznati u nastavku.

Plastične kese se dijele besplatno u trgovinama i na pijacama. Navikli smo da ih uzimamo čak i za one najmanje artikle, i čini se da smo postali pravi ovisnici o plastičnim kesama. Problem vezan za prekomjernu upotrebu plastičnih kesa, kao i ostale plastične ambalaže, ogleda se u tome što većina tih kesa završava tamo gdje ne bi trebala: u rijekama, parkovima, na ulicama, itd. Svakodnevno možemo vidjeti prizore plastičnih kesa koje vise po drveću, kao i korita rijeka prekrivena plastikom.

VI OVO MOŽETE PROMJENITI! Kako se to obično dešava…

Svakodnevni život N.N., prosječnog Bosanca i Hercegovca i plastičnih kesa koje on sakuplja iz lokalne prodavnice... N.N. stavlja svoje voće i povrće u 6 malih plastičnih kesa. Nosi ih na kasu, gdje ih zajedno sa ostalim što je kupio stavlja u 3 velike plastične kese. Kada dođe kući, kupljene artikle složi, a kese baci u jednu veliku plastičnu kesu za smeće. N.N. obično u prodavnicu ide 2 puta sedmično. To znači da N.N. sedmično potroši 18 plastičnih kesa ili oko 1000 kesa godišnje. Ukoliko 150 000 familija u Sarajevu rade isto kao N.N. to je oko 150 000 plastičnih kesa.

ŠTA VI MOŽETE UČINITI? Kada krenete u kupovinu ponesite vlastiti ceker, ako kupujete nešto sitno možete to nositi u ruci i na kraju koristite kese za višekratnu upotrebu, koristite ih ponovo umjesto da uzimate nove.

«Recimo ne plastičnim kesama», Centra za okolišno održivi razvoj (COOR), jedan je od devet projekata kojem je financijsku potporu dalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Mjesec oktobar proglašen je mjesecom kampanje protiv prekomjerne upotrebe plastičnih kesa.

Projekat podrazumijeva provođenje kampanje kroz niz aktivnosti, kako bi se smanjila upotreba plastičnih kesa, te animiralo masovnije korištenje kesa od biorazgradljivih materijala.

Kampanja počinje 1. oktobra i traje mjesec dana. Štampani su promotivni materijali (razglednice, plakati i brošure), te papirne i platnene kese sa odštampanim ekološkim porukama koji će biti distribuirani tokom kampanje. U tu svrhu na frekventnim mjestima u gradu biće postavljeni štandovi. Na ovim štandovima građani će imati mogućnost da se izjasne o ovoj kampanji, kao i trenutnoj prekomjernoj upotrebi plastičnih kesa.

Postavljanje štanda sa promotivnim materijalom u ulici Ferhadija, predviđeno je za 23. oktobar 2003. godine. Na ovom štandu aktivisti Centra za okolišno održivi razvoj promoviraće korištenje papirnih i trajnih kesa i djeliti ih, zajedno sa drugim promotivnim materijalom. Također će biti organizirano i prikupljanje potpisa građana za smanjenje korištenja plastične ambalaže.

Organiziranje štanda sa promotivnim materijalom u tržnom centru Mercator predviđeno je za 25.10. 2003., gdje će se također vršiti podjela promotivnog materijala.

Na web stranici Centra za okolišno održivi razvoj postavljena je pod stranica posvećena medijskoj kampanji "Recimo ne plastičnim kesama" gdje možete pronaći sve informacije o toku kampanje.