Poruka Schmidtu
0

Reakcije iz Goražda: Neprihvatljivo je da bilo koji kanton ostane bez predstavnika u Domu naroda

E. A.
Aida Obuća
Aida Obuća
Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog procenta biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda FBiH, to je potpuno neprihvatljivo.
Ovo je komentar Aide Obuća (SDA), premijerke BPK Goražde, na navodni prijedlog OHR-a o izmeni Izbornog zakona BiH.

Obuća podsjeća na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine u kojem se, između ostalog kaže da je "akcenat stavljen na to da svi kantoni u kojima se biraju predstavnici konstitutivnih naroda dobiju priliku da delegiraju najmanje jednog od ovih predstavnika u Dom naroda FBiH".

"To se smatra načinom za isticanje ustavnog principa jednakosti konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH. Ukoliko bi se određenoj grupaciji stanovništva koja ne prelazi tri posto u nekom kantonu onemogućilo da mogu biti izabrani u Dom naroda to bi predstavljalo diskriminaciju na etničkom principu i povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima", smatra Obuća.

Senad Čeljo (SzBIH), delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH iz BPK Goražde ističe da je neprihvatljivo ustavno rješenje prema kojem bi bilo koji od kantona ostao bez predstavnika odnosno delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Ovim se u potpunosti odstupa od principa Ustava Bosne i Hercegovine, kao jednog od aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Ustava Federacije BiH. Izmjene Ustava i Izbornog zakona, barem onako kako su prezentovane u medijima, a čije nametanje razmatra OHR, cementira etničke podjele i odstupa od svih principa koje zagovara Evropska unija. Ono što je dobro da ovaj paket mjera umanjuje mogućnost blokada u implementaciji izbornih rezultata u pogledu izbora rukovodstva Federacije, u pogledu imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije, preciziranje pitanja od vitalnog nacionalnog interesa kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe ovog instituta", kaže Čeljo.

Ističe da bi bio napredak kada bi se izmjene ograničile na ove pozitivne stvari, uz tehnički aspekt izbora u cilju omogućavanja pravednijih i transparentnijih izbora.

"Međutim, prvi dio grubo zadire u princip jedan čovjek-jedan glas, gdje se onemogućava da svi građani biraju sve predstavnike vlasti, Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale, čime se još više daje prednost etničkom u odnosu na građansko predstavljanje, o čemu su se institucije EU već negativno izjasnile", kaže Čeljo.

Dodaje također kako sumnja i da pojedini lideri probosanskih snaga u pojedinačnim razgovorima sa OHR-om ne pokazuju dovoljno odlučnosti protiv ovakvih rješenja, dok su u javnosti vrlo glasni protiv.

"Nametanjem rješenja od OHR-a dobili bi svojevrstan alibi jer izmjene nisu bile razmatrane u Parlamentarnoj skupštini BiH i deklarativno bi se oglašavali protiv, dok im situacija nacionalnih tenzija itekako odgovora u izbornoj godini", smatra Čeljo.