PSBiH
0

Razmotrene prijave za konkurs Agencije za prevenciju korupcije

FENA
Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je na današnjoj sjednici u Sarajevu otvorila koverte i razmotrila prijave pristigle na javni konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Od 20 prijava koje je Komisija primila, na današnjoj sjednici je utvrđeno da dvije nisu dostavljene u predviđenom roku, tako da je Komisija razmatrala 18 blagovremeno dostavljenih prijava i ustanovila da 13 kandidata ispunjava uvjete iz konkursa, a njih pet ne.

Predviđeno je da Komisija, nako što dobije potrebne informacije od Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu obavi intervju s 13 kandidata. To su: Izet Nizam, Zoran Đerić, Milanko Renovica, Sead Lisak, Radoje Badnjar, Jasmin Jaganjac, Sreto Pekić, Ramiz Huremagić, Blanka Benković, Dragan Slipac, Vukašin Crnjak, Ismail Sarić i Milan Krulj.

Kako je danas rečeno, naredna sjednica Komisije trebala bi biti održana polovinom septembra.

Nedavno su visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, šef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch napomenuli da u pogledu dijaloga o liberalizaciji viznog režima i dalje ostaje neriješeno pitanje imenovanja direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, i to bi moglo prolongirati odluku Vijeća i Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za BiH.

Inzko, Feller i Iarochevitch podsjetili su institucije BiH da će Evropska komisija 31. augusta okončati svoj izvještaj o napretku u ovim oblastima namijenjen Evropskom parlamentu.

Zbog toga bi bilo dobro da Dom naroda PSBiH do kraja ovog mjeseca održi sjednicu na kojoj bi produžio mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, što je ranije učinio Predstavnički dom državnog parlamenta.