BiH
8

Razmotren Nacrt zakona o zaštiti osoba koje odluče prijaviti korupciju

FENA
Nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije razmotren je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu.

O ovoj kao i svakoj drugoj tački dnevnog reda delegati će glasati nakon što svaka od njih bude razmotrena.

Cilj zakona o zaštiti osoba koje se odluče prijaviti korupciju je promoviranje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u Federaciji Bosne i Hercegovine, naročito prava na slobodno izražavanje, putem zaštite prijavitelja korupcije kada se prijavljivanje odnosi na izabrane i imenovane zvaničnike i zaposlenike u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na svim nivoima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaposlenike u poslovnim subjektima bez obzira na vlasničku strukturu, javnim ustanovama, udruženjima i fondacijama te javnim korporacijama.

U Federaciji BiH trenutno nema efikasnih pravnih ni institucionalnih mehanizama za efikasnu zaštitu osoba koje bi se odlučile prijaviti kršenje zakona ili drugih propisa.

"Takvo stanje direktno pogoduje počiniocima koruptivnih krivičnih djela i drugih protivpravnih radnji koje imaju obilježja korupcije jer se radi o pojavama koje su ionako karakteristične po tajnovitosti. Nadležni organi u praksi teško dolaze do saznanja da se zaista desila neka koruptivna radnja uglavnom iz razloga što postoji bojazan kod osoba koje imaju takva saznanja da bi mogle biti izložene nekom vidu odmazde. U rijetkim slučajevima gdje su se pojedinci odlučili prijaviti korupciju u svojim radnim sredinama u pravilu su bili izloženi različitim negativnim reakcijama koje se zajednički mogu nazvati odmazda (prestanak radnog odnosa, mobing, prijetnje, stavljanje u lošije radne uvjete, zabrana napredovanja u službi i drugi vidovi diskriminacije).

Osim toga, nadležni pravosudni organi u suštini ne uspijevaju osigurati efikasnu zaštitu takvih osoba, primarno usljed činjenice da u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zakonski ustanovljeno pravo na zaštićeno prijavljivanje", navedeno je iz Vlade FBiH kao predlagača zakona.

Namjera predlagača jest da se javnosti, odnosno građanima pošalje jasna poruka da će država putem zakonskih normi i uspostavljenih institucija uložiti sve moguće napore da pruži adekvatnu i efikasnu zaštitu osobama koje se odluče prijaviti korupciju, bez straha da će usljed toga biti izložene bilo kojim radnjama odmazde, navedeno je također.

Time se ispunjava opći, univerzalni standard zaštite pojedinaca koji su u dobroj namjeri iznijeli svoja saznanja o počinjenju korupcije i drugih proptivpravnih ponašanja kojima se ugrožava opći interes, dodaje predlagač.