BiH
33

Razmjena učenika iz BiH u druge zemlje svijeta

FENA
Udruženje građana Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini (ISU BiH) sa sjedištem u Sarajevu s početkom nove školske godine organizirat će program razmjene učenika iz BiH u druge zemlje svijeta kako bi naučili novi jezik, upoznali novu kulturu i stekli nove prijatelje.

Riječ je o nevladinoj, neprofitabilnoj, stranački i vjerski neorijentisanoj organizaciji zasnovanoj na volonterizmu koja u saradnji s AFS-om organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unaprjeđenja interkulturalnog učenja i tolerancije među mladima.

U proteklih 10 godina, ISU BiH je u saradnji s AFS-om organizovao učešće u AFS jednogodišnjim i tromjesečnim programima razmjene u inostranstvu za 118 učenika iz BiH, a od 2009. godine počeo je i AFS program ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH, te je do danas ugošćeno 16 učenika iz Brazila, Belgije, Češke, Italije, Njemačke, Poljske, SAD-a i Turske.

AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture. Od 1947. godine do danas AFS je omugućio da više od 425.000 učenika i mladih osoba otputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

Ove godine, globalna mreža AFS volontera će raditi sa gotovo 13.000 učesnika koji se unaprijed raduju uzbudljivom iskustvu interkulturalnog učenja, saopćeno je iz UG ISUBiH.