BiH
107

Učenici iz Sarajeva u posjeti švedskom Tranasu

Klix.ba
Osam učenika i tri profesora sa direktorom iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn boravili su u Švedskoj u sklopu programa međunarodne razmjene učenika u trajanju od sedam dana.

Domaćini iz "Holaveds-gymnasium" iz grada Tranasa su prenijeli svoja iskustva u obrazovanju učenika za programiranje na CNC mašinama, hortikulturi, šumarstvu, drvnom dizajnu, rasadničarstvu, stolarstvu i ekologiji pokazujući to praktičnim primjerima kroz nastavu.

Sarajevski srednjoškolci su sa svojim profesorima imali priliku da nauče kako funkcionira jedan obrazovni sistem koji mladima nudi niz mogućnosti da uz praktičan rad i usavršavanje u struci brže napreduju i budu korisni članovi zajednice. Moderan pristup obrazovanju svakako je pozitivan i može se pohvaliti visokim standardom i kvalitetom, jer zahtijeva od škole da se njeguje međusobno poštovanje na relaciji učenik-profesor i obratno.

Učenici iz Sarajeva su predstavili program Connecting classrooms u kojem učestvuju već četiri godine, aktivnosti iz svoje škole i državu Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

Prema riječima direktora škole Muamera Muratovića, "ovaj program razmjene je veliki pomak u obrazovanju mladih ljudi iz Sarajeva. Komunikacija vršnjaka iz Bosne i Hercegovine i Švedske odvijala se na engleskom jeziku i svi su se osjećali kao da su prijatelji koji žele jedni drugima da se predstave i pokažu istinsku opredijeljenost za trajne vrijednosti, poput poštivanja različitosti i tolerancije".

Kompletan program ove razmjene učenika finansiran je iz projekta koji su uradili švedski profesori. Zajedničke posjete Štokholmu, rasadnicima, tvornicama namještaja, prelijepim parkovima prirode i jezerima ostavili su predivan utisak na sve učesnike ovog programa razmjene.

Specijalan doček za goste iz Sarajeva priredili su i članovi bosanskog udruženja "Šest zlatnih ljiljana" u prostorijama svog Kluba. Velika čežnja za domovinom bila je razlogom za formiranje i istoimenog fudbalskog kluba koji djeluje u Švedskoj.

Bosanci porijeklom iz Bosne i Hercegovine su već sastavni dio švedskog društva koje ih je prihvatilo, bez diskriminacije, i omogućilo im da zasnivaju svoje porodice i da rade u kompanijama, ali i da pokreću vlastiti biznis.

Učenici/ce koji su boravili u Švedskoj su: Softić Ines, Rejhan Lamija, Žunić Aida, Hadžić Sarah, Mlinac Robert, Mešić Ajdin, Kulin Kemal i Bakula Marin, a među profesorima su bili Nusreta Hrustić, Ibrahim Karačić i Adnan Bilajac sa direktorom škole Muamerom Muratovićem. Uzvratna posjeta za 14 profesora i učenika iz Švedske u Srednju školu za okoliš i drvni dizajn planirana je za mjesec mart 2016. godine.