BiH
63

Razigrane životinje u Pionirskoj dolini: Bebe lemura same hodaju, Piolina uživa u suncu

Piše: M. N.
Lemuri su najugroženija životinjska vrsta na svijetu. Uništavanje madagaskarskih tropskih prašuma, rezanje drveća i lov, doveli su na sami rub egzistenciju ovih primata. U Pionirskoj dolini u Sarajevu živi porodica lemura koji su prinove dobili sredinom juna.

Bebe lemuri su odličnog zdravlja. Na početku se nisu odvajali od majke, no sada veće šetaju kavezom i sami jedu povrće i drugu hranu koja im se servira. Vrlo su razigrane životinje.

Porodica lavova - Sarajčica, Piolina i Rily, trude se da vrijeme provedu u hladu na većim vrućinama, no čim temperature malo padnu izađu i uživaju u zelenilu i suncu. Mladunče Piolina je porasla i vrlo je znatiželjna, ali i dalje najradije odmara pored svoje majke Sarajčice.

Zbog velikih vrućina, uposlenici zoološkog vrta Pionirska dolina posvećuju posebnu pažnju svojim stanarima. Voda im se mijenja tri puta dnevno, neke životinje se kupaju, a medvjedi imaju svoj poseban bazen u kojem se mogu rashladiti. Također, u program ishrane uključeno je više povrća i voća kako bi imali potrebne vitamine i minerale, ali kako su nam rekli iz ove ustanove, većina životinja se "drži hlada" i odmara.

Posjetioca nikada ne manjka, a posebno djece koja uživaju gledajući razigrane životinje.