BiH
0

Ravlija: Ove godine manje količine cjepiva protiv gripe

FENA
Šefica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. Jelena Ravlija kazala je Agenciji Fena da je, prema dosad dostupnim podacima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, za ovu sezonu planirana nabavka 33.500 doza vakcina protiv sezonske gripe.

Kako je rekla količina vakcina protiv sezonske gripe za rizične grupe stanovništva planirana za ovu godinu umnogome je manja nego je to bilo ranije.

"Planirana količina cjepiva sigurno nije dostatna za adekvatnu zaštitu (postizanje kolektivnog imuniteta) posebno ugroženih kategorija stanovništva kao što su hronični bolesnici i profesionalno eksponirane osobe. Očigledno, smanjena planirana količina je ne samo posljedica ograničenih financijskih sredstava već i svojevrsnog 'opreza' zbog prethodnih godina smanjenog interesa za cijepljenjem što je posljedica antivakcinalnih kampanja", kazala je Ravlija.

Plan nabavke vakcina za ovu sezonu urađen je u skladu s raspoloživim sredstvima, procijenjenim potrebama i mogućnosti dobavljača da blagovremeno osigura vakcinu protiv gripe za sezonu 2013./14.

Prema tom planu USK nabavlja 3.500 doza, Posavski 400, Tuzlanski 7.000, ZDK 3.000, HNK 1.800, Zapadnohercegovački 2.000, KS 1.500, Hercegbosanski 800 doza vakcina. Prema tom planu BPK i SBK nisu ove godine planirali nabavku vakcina protiv sezonske gripe.

Vakcina je i dalje najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od gripe. Blagovremeno vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima bez obzira na dob, posebno srčanim i plućnim bolesnicima, dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, starijima od 65 godina, osobama u kolektivnim smještajima, njegovateljima hronično oboljelih.

Epidemiologinja Ravlija podsjeća da je vrijeme gripe nepredvidivo i može varirati od sezone do sezone.

"Uobičajeno, aktivnost gripe u ovom regionu je najviša u januaru ili februaru. Međutim, sezonska aktivnost gripe može početi već u oktobru te potrajati sve do maja. Stoga, iako bi cijepljenje protiv gripe najbolje bilo početi krajem oktobra, ono je moguće i kad počnu kružiti virusi gripe, tako da nije kasno ni u januaru ili kasnije", kazala je doc.dr. Ravlija.