SIPA traga po cijeloj BiH
0

Ratnom zločincu Dušanu Jankoviću ni traga ni glasa

Sarajevo-x.com
Dušan Janković (Foto: Sud BiH)
Dušan Janković (Foto: Sud BiH)
Dušan Janković, ratni načenik Stanice javne bezbjednosti Prijedor, i dalje se nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana crvena međunarodna Interpolova potjernica, a Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) traga za njim na cijeloj teritoriji BiH.

Podsjećamo, Janković se u utorak nije pojavio na izricanju presude za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, pod izgovorom da mu je automobil ostao u kvaru na putu ka Sarajevu.

Sud Bosne i Hercegovine proglasio ga je krivim za naređivanje ubistava više od 150 muškaraca civila i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora. Osim njega, osuđeni su Zoran Babić i Milorad Škrbića na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Željko Stojnić osuđen na 15 godina.

Zločincu Jankoviću se od utorka ujutro gubi svaki trag. Njega je prijedorska policija obišla u njegovom domu u ponedjeljak, a prema riječima Jankovićeve supruge u Sarajevo je krenuo u utorak u jutarnjim satima.

U glavni grad BiH nije stigao. Svom advokatu Ranku Dakiću poslao je poruku da mu je automobil ostao u kvaru. Sud BiH je o tome obavijestio SIPA-u, Graničnu policiju i nadležnu policijsku stanicu u Prijedoru.

"Intenzivno tragamo za Dušanom Jankovićem", kazala je za Sarajevo-x.com Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e.

Osuđeni ratni zločinac se od novembra 2009. godine branio sa slobode, uz mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima, te prisustvovanja javnim događajima koje, kako je saznao Sarajevo-x.com iz pouzdanih izvora, nije poštovao.