BiH
0

Ratko Mladić bi se mogao braniti alibijem

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Vijeća Haškog tribunala dodatnih mjesec dana u kojima će se izjasniti da li planiraju da se u odnosu na određene tačke optužnice brane alibijem ili drugim “posebnim vrstama odbrane”.

Branko Lukić, branilac bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zatražio je da se rok za izjašnjenje o planovima Odbrane odgodi za 16. februar ove godine.

Mladićev branilac je istakao kako Odbrana nije u mogućnosti da se izjasni o mogućim alibijima i drugim “specijalnim vrstama odbrane” do 16. januara, jer se u posljednjem periodu bavila odgovorom na zahtjev Haškog tužilaštva za prihvatanje prethodno utvrđenih činjenica pred MKSJ-om.

“Kako bi se pripremili alibiji i specijalne vrste odbrana, članovi tima Odbrane moraju otputovati i intervjuirati veliki broj osoba u Srbiji i BiH, kako bi sakupili izjave. Zbog sezone godišnjih odmora u decembru i januaru, veliki broj svjedoka i izvora nije u proteklom periodu bio dostupan”, navodi se u podnesku Mladićeve Odbrane.

Ratko Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Uhapšen je u maju prošle godine i trenutno očekuje početak suđenja pred Haškim tribunalom.

Na posljednjoj statusnoj konferenciji koja je održana 8. decembra prošle godine, u sklopu priprema za početak suđenja Mladiću, Vijeće Tribunala u Haagu zatražilo je od Optužbe i Odbrane da se spreme za izvođenje uvodnih riječi 27. marta 2012. godine.

Sljedeća statusna konferencija Mladiću je zakazana za 19. januar 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.