Predmetu Finci i Sejdić
0

Rasprava o odluci Evropskog suda za ljudska prava

FENA
Jakob Finci
Jakob Finci
U organizaciji Evropskog istraživačkog centra i u saradnji s Direkcijom za evropske integracije u Sarajevu je danas upriličena rasprava o Odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić/Finci koji se odnosi na kandidiranje građana iz reda 'ostali' na izborima u BiH.

Sudionici skupa - članovi radne grupe pod nazivom "Unutarnja pitanja i uvjetovanost procesa EU integracija" razmatrali su moguće implikacije (ne)provođenja spomenute odluke, te pitanja eventualnog sankcioniranja naše zemlje, odnosno različite aspekte Ustava BiH, kao i status "ostalih" u kontekstu s predstojećim općim izborima.

Konstatirano je da bi Odluka Evropskog suda trebala biti povodom za cjelovito rješavanje problema proisteklih iz diskriminatorskih elemanata (odredbi) u Ustavu BiH, vezanih za status bh. građana.

Kako je istaknula direktorica asocijacije Evropski istraživački centar Tija Memišević, neophodno je sistemski pristupiti otklanjanju elemenata diskriminacije u BiH, umjesto da se to radi parcijalno i u duhu kozmetičkih promjena.

Po njenim riječima, Presuda Evropskog suda otvara puno više pitanja, nego što znači njena konkretna provedba.

Slično stanovište zastupa i član Venecijanske komisije i uvodničar skupa prof. dr. Ćazim Sadiković, navodeći kako se radi o mnogo kompleksnijem pitanju, nego što je izbor članova Predsjedništva BiH i delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ne dovodeći u pitanje hitnost provođenja Odluke u spomenutom predmetu, Sadiković ukazuje na širi kontekst razmatranog pitanja, te podsjeća na obavezu usaglašavanja Ustava BiH s odredbama Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"O tome što Evropska konvencija propisuje ne bi trebalo biti diskusije, jer se njena primjena u BiH podrazumjeva i ona ima prioritet u odnosu na sve druge zakone, uključujući i Ustav", pojašnjava Sadiković, podsjećajući kako se radi o Konvenciji koju je BiH ratificirala i trebala provesti odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Sudija Ustavnog suda FBiH i član spomenute radne grupe Faris Vehabović smatra da je neophodno iznaći kvalitetna rješenja kako bi se otklonile diskriminatorne ustavne odredbe.

Vehabović napominje kako sistem koji je na snazi u BiH nije moguće popraviti bez njegove temeljite reforme, jer je "na sceni" princip etnodemokratije, umjesto demokratskog društva kojem bi BiH trebala težiti.

Zasjedanje radne grupe u povodu Odluke Evropskog suda za ljudska prava upriličeno je u sklopu projekta "Konvent o Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini".

Inače, Presudom u predmetu Sejdić/Finci protiv BiH Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio je da se ustavnim ograničenjem u BiH, u vezi s pravom kandidiranja za Dom naroda i Predsjedništvo BiH krši princip ravnopravnosti uspostavljen u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.