BiH
141

Ramiz Salkić za Klix.ba: Ovo je uvod u referendum o otcjepljenju RS-a od BiH

Piše: M. N.
Ramiz Salkić (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je kako je usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u RS-u bilo za očekivati, te bošnjački političari u tom entitetu nemaju način da spriječe takve odluke.

"Ova entitetska struktura vlasti je opredijeljena da ide u potpunu destrukciju i razaranje BiH. Ovo je samo jedan u nizu poteza koji oni provode i ukoliko ne bude ozbiljne reakcije kako domaće tako i međunarodne zajednice, oni će nastaviti na ovom kursu na kojem jesu. Mi Bošnjaci koji obnašamo političke funkcije to ne možemo spriječiti jer nemamo mehanizama. Ustav RS-a nije omogućio da mi to možemo spriječiti. Procedura vitalnog nacionalnog interesa pokazala se već duže vrijeme kao neučinkovito zato što Ustavni sud RS-a ima poslovnik o radu suprotan Ustavu. Ostaje jedino da reaguje Ured visokog predstavnika s obzirom da ima Bonske ovlasti, mehanizme i obaveze jer je on zaštitnik Dejtonskog mirovnog sporazuma ili da se pokrene apelacija pred Ustavnim sudom BiH. Ukoliko se to ne uradi i pusti se provedba referenduma to je uvod u referendum o odvajanju RS-a od BiH", rekao je Salkić za Klix.ba.

Potpredsjednik ovog bh. entiteta rekao je kako su radikalni elementi u aktuelnoj vlasti RS-a nanijeli ogromnu štetu Bošnjacima koji žive na toj teritoriji, te da se oni ne osjećaju sigurno.

"Svakodnevno možete čuti o nekim incidentima, napadima na Bošnjake, vrijeđanje Bošnjaka, a prije dva dana urezali su čovjeku 4 S na tijelu. To su oznake logora kroz koji sam prošao, to se radilo ljudima u logoru i to su ozbiljne poruke. Mi nemamo mehanizama da se kroz sistem zaštitimo, ali moramo tražiti mogućnosti i pozvati sve one koji su dužni između ostalog da štite Dayton i Aneks 7 kojim je garantovana sigurnost povratnicima koju mi danas ne osjećamo", rekao je Salkić.