BiH
0

Ramić: Referendum bi bio moguć samo na nivou BiH

FENA
Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske ne zalaže se za održavanje referenduma, a ukoliko bi on i bio organiziran povodom reforme policije trebao bi se provesti na nivou BiH, izjavio je danas šef ovog kluba Edin Ramić.

Istaknuo je da se reforma policije provodi na nivou BiH, a ne provodi se reforma policije RS-a zbog čega ne stoji zaključak Narodne skupštine RS-a kojim se pozivaju samo građani tog bh. entiteta da se izjasne o reformi policije i na mogućem referendumu.

"Ukoliko se građani i trebaju izjašnjavati o reformi policije onda takav referendum treba biti na nivou BiH", kazao je Ramić na pres-konferenciji i dodao da pitanje reforme policije treba rješavati političkim dogovorom, a ne pozivati građane na emocije i nuditi obećanja koja se vrlo teško mogu ispuniti.

Na današnjoj sjednici Kluba bošnjaka Vijeća naroda RS-a ocijenio je i da upravni odbori preduzeća u RS-u trebaju biti multietnički i da to treba biti prihvaćeno od Vlade RS-a kako Vijeće naroda to pitanje ne bi rješavalo od slučaja do slučaja.