Danas odluka Kluba Bošnjaka
0

Ramić: "Blokiraćemo rad institucija RS-a"

Piše: A. Karadža
Danas će se u 14:00 sati u Banja Luci održati 67. sjednica Kluba Bošnjaka na kojoj će biti razmatrana Odluka Ustavnog suda RS-a vezano uz Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS. Osim toga, na dnevnom redu naći će se i preporuka predstavnika Bošnjaka u institucijama vlasti manjeg entiteta o obustavljanju rada Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Kako je za portal Sarajevo-x.com potvrdio Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, oni će ispoštovati preporuku predstavnika Bošnjaka o obustavljanju rada čime će biti onemogućeno funkcionisanje entitetskih institucija.

"Mi ćemo na taj način pokušati obezbijediti da odredbe o konstituvnosti naroda prestanu biti mrtvo slovo na papiru te da se konačno počnu primjenjivati u praksi", rekao je Ramić za naš portal.

Ramić je, između ostalog, izjavio da čak ni Ustavni sud RS-a ne poštuje Ustav koji treba da štiti te da se to mora promijeniti. Zbog toga će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnijeti pismeni zahtjev istom tom sudu da prilagodi svoj Poslovnik o radu sa Ustavom RS-a. O zahtjevu i razlozima donošenja ovakvih mjera će biti obavješten i Visoki predstavnik u BiH.

"Iskreno se nadamo da će se problemi riješiti u nekom razumnom roku i da će biti omogućeno normalno funkcionisanje institucija", dodao je Ramić.

Na pitanje hoće li ovakvi potezi zaista imati efekta i šta ako se ništa ne promijeni, Ramić je odgovorio da onda jednostavno ne vidi šta Bošnjaci imaju raditi u tim institucijama.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda priprema i zahtjev Ustavnom sudu BiH u vezi sa izbacivanjem prefiksa "bosanski" iz imena gradova, a sprema se i apelacija OHR-u u kojem će se tražiti vraćanje prijeratnih imena svim gradovima i općinama u BiH.

O tome kako će se cijeli slučaj riještiti, Ramić je rekao da je to jedino moguće intervencijom onih koji su zaduženi za provedbu Daytonskog sporazuma u ovakvim slučajevima kršenja Ustava RS-a i obespravljivanja Bošnjaka.