Obilježen Dan sjećanja
156

Rajko Živković, koji je preživio Kazane: Caco me znao od prije, to me je spasilo

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Kazanima, Grad Sarajevo danas je obilježilo Dan sjećanja na ubijene građane na Kazanima.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je današnje polaganje cvijeća na spomen obilježju Kazani način da se od počast svim nedužnim ubijenim na ovom lokalitetu.

"Važno je da se borimo za istinu, za pravdu i da se sjećamo svih nevino stradalih žrtava. Suosjećam sa porodicama ubijenih i želim poručiti da Sarajevo i ja kao gradonačelnica nikad nećemo zaboraviti njihovu patnju i stradanje", navela je Karić.

Ovo je proces koji će pokazati svoju pravu vrijednost u budućnosti.

Potpredsjednik srpskog građanskog vijeće u BiH Rajko Živković rekao je da ima trajnu obavezu da dolazi i poklanja se žrtvama nevino ubijenih Sarjlija.

"Cace se sjećam iz predratnog perioda. Tokom rata, pokupili su i mene jednom i doveli me ovdje, imao sam sreću da me Caco poznavao. Pitao me šta radim ovdje, kada sam mu rekao da su me njegovi doveli, rekao je da se vraatim nazad", kazao je Živković.

Podsjećamo, za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Podsjetit ćemo i da je prošle godine postavljen spomenik ubijenim na Kazanima, ali sadržaj je izazvao rasprave jer se na ploči ne navode počinitelji zločina.