Nacionalni spomenik
105

Raif Dizdarević: Mostar ne može biti prijestolnica kulture s ovakvim Partizanskim grobljem

R. D.
Raif Dizdarević danas u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Raif Dizdarević danas u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru održao je danas sastanak u Mostaru te konstatovao da je trenutno stanje ovo važnog spomenika jako loše.
Predsjednik odbora i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević kazao je kako je cilj ovog sastanka ponovo aktualizirati priču oko Partizanskog groblja te ustvrditi kako je cijela priča iz prošle godine stala.

"Imali smo zamah u prošloj godini, ali je očito da su stvari stale i da je trenutno stanje jako loše, zapušteno. Naš cilj je podsjetiti institucije koje su njihove zakonske dužnosti i vršiti pritisak da ih ispunjavaju. Neki neodgovorni ljudi su dali izjave da je prošle godine spomenik vraćen gradu, a to je bilo samo čišćenje i neki manji poslovi", konstatovao je Dizdarević.

Sastanak odbora (Foto: R. D./Klix.ba)
Sastanak odbora (Foto: R. D./Klix.ba)

Konstatovano je da su neodgovorne izjave dovele u zabludu mnoge koji su mislili nešto dalje raditi, a trenutno stanje na Partizanskom groblju je zapuštenije nego je ikad bilo.

"Zahtijevamo od nadležnih da učine ono što im zakon nalaže. Ne može se Mostar kandidovati za Evropsku prijestolnicu kulture, a Partizansko groblje je potpuno zapušteno i to nacionalni spomenik prve kategorije. Mi ćemo dovesti te strance na groblje da vide koji je to nivo kulture grada", izjavio je Dizdarević.

Prije nešto više od mjesec dana pisali smo o poražavajućem stanju u kojem se ovaj spomenik nalazi.