Godina od velikih najava
277

Mostarsko Partizansko groblje ponovo u lošem stanju: Nastavlja se "borba" protiv antifašizma

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nešto više od godinu dana je prošlo od slavnog gafa Fadila Novalića na mostarskom Partizanskom spomen-groblju o "borbi protiv antifašizma". Jedan od najmonumantalnijih spomenika iz doba bivše države danas izgleda upravo tako kao da federalni premijer nije imao gaf.

Prošle godine 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom uz prisustvo najvećih državnih i međunarodnih predstavnika Mostaru i njegovim građanima vraćeno je obnovljeno Partizansko groblje te najavljen nastavak aktivnosti na njegovom brendiranju i uključenju u turističku ponudu grada i države.

Današnje slike su daleko od prošlogodišnjih, a posebno od velikih najava. Spomenik je zarastao u visoku travu, smeće je na sve strane, nema više prisustva sigurnosne agencije i zaštitara, a uklonjena je i pripadajuća kućica. Sve odiše na nemar i zapuštenost.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, za Klix.ba konstatuje kako je Partizansko spomen-groblje u Mostaru danas u jako lošem stanju.

"Nažalost, obistinjava se sve ono o čemu smo govorili u minulom vremenu. Takozvana obnova nije bila obnova. Bilo je to čišćenje, super, i to je za pohvalu, ali bila je to i obmana javnosti koja je u dobroj mjeri nasjela na to. Govorili smo i govorimo, Partizansko spomen groblje je Nacionalni spomenik BiH, i briga o njemu mora biti dio sveobuhvatnog plana i strategije najšireg fronta državnih organa na svim nivoima, a tek onda građana i njihovih NVO", kaže Đulić.

Dodaje kako zahvaljujući jednom broju "podobnih" medija mi smo zbog ovih stavova satanizirani, a kreatori spinova o završenom poslu dizani u zvijezde.

"Međutim stvarnost je potpuno drugačija. Tamo danas nema ni video nadzora, tamo danas nema ni obezbjeđenja, tamo danas nema ni redovnog košenja trave, tamo, ponovo, nema nikakve brige ni o čemu. Mi iz UABNOR-a Mostar i našeg Odbora za revitalizaciju Partizanskog spomen groblja, više od dvije godine čekamo da nas gradonačelnik primi, kako bi mu predočili planove i ponudili rješenja za sveobuhvatnu revitalizaciju ovog objekta. On ne nalazi vrijeme. Mi smo uporni i nećemo odustati, jer imamo konkretna i trajna rješenja. Valjda nađe tih pola sata, koliko nam treba, da nas primi", zaključio je Đulić.

Na Partizanskom groblju danas smo sreli Milana Staševića iz Kraljeva koji je sa suprugom u posjeti Mostaru te nije mogao da ne svrati da vidi čuveno djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića.

"Sve djeluje monumentalno, ali zapušteno. Moralo bi ovo biti malo uređenije. Očito je da se neodržava što se vidi po travi koja nije pokošena. Ipak, sam spomenik je impresivan, posebno što sam nedavno pratio da je po svijetu bila velika izložba tih spomenika iz stare Jugoslavije", kazao je Stašević.