Predsjednik HRS-a
1

Raguž u Mostaru ugostio desničare iz Evrope pa poručio da BiH nakon izbora čeka velika kriza

FENA/Klix.ba
Slaven Raguž i evropski desničari u Mostaru (Foto: FENA)
Slaven Raguž i evropski desničari u Mostaru (Foto: FENA)
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž sastao se danas u Mostaru s predstavnicima kluba Evropskih konzervativaca i reformista Evropskog parlamenta s kojima je razgovarao o sitauciji u Bosni i Hercegovini.

Grupacija Evropskih konzervativaca i reformista ne predstavlja većinu u Evropskom parlamentu, a upravo poljska vladajuća partija Pravo i pravda čini najbrojniji dio ove skupine unutar Evropskog parlamenta.

Iako formalno nije članica, zbog raskola unutar Evropske narodne partije, partija mađarskog premijera Viktora Orbana također ima podršku unutar određenih struktura ovog saveza.

Između ostalog, Raguž je nakon okruglog stola naglasio kako se BiH mora graditi po mjeri svakog čovjeka, ali i po mjeri tri naroda.

"Na nama iz BiH sada je odgovornost da zajedničkim snagama izgradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i po mjeri svakoga čovjeka, a ne po mjeri političkih elita ili onih koji žele nametanjem politika graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri samih sebe", istaknuo je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke nakon okruglog stola održanog u petak u Mostaru gdje su sudjelovali Evropski konzervativci i reformisti (Klub zastupnika u Evropskom parlamentu - ECR).

Ocjenjuje da će se izbori u BiH održati u oktobru što je, kako kaže, bilo jasno još prije više od godinu dana.

"Došli smo u situaciju da ćemo vrlo vjerojatno na izborima u BiH doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem Željka Komšića za Predsjedništvo" naglasio je on.

Smatra kako će to Bosnu i Hercegovinu uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu.

"Doživjet ćemo krizu ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava, nego i praktičnu krizu. Po mojoj procjeni, ponovno se neće moći formirati Vlada FBiH, kao ni Vlada HNK-a. Imat ćemo treći mandat istih ljudi koji obnašaju već drugi mandat u tehničkom mandatu. Vrlo vjerojatno se neće moći formirati ni domovi naroda. Imat ćemo haotičnu situaciju u Bosni i Hercegovini", ističe Raguž.

Slaven Raguž
Slaven Raguž

Podsjeća kako će krajem godine isteći mandat EUFOR-u, navodeći kako "Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži".

"Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje Zapadnog Balkana", dodao je on.  

Smatra da se Hrvatska mora proaktivnije uključiti, kako navodi prvenstveno u rad PIC-a, Vijeća za implementaciju mira gdje je Hrvatska član, ali i u Vijeću Europe.

"Hrvatska ne iskorištava dovoljno svoj diplomatski potencijal. Mora se angažirati sav diplomatski kapacitet Hrvatske koji ima kako bi se šteta sanirala, ali i kako bi se BiH napravila po mjeri sva tri naroda", kazao je Raguž.

Govoreći o okruglom stolu u Mostaru, istaknuo je kako je tu nazočila najbrojnija delegacija Europskog parlamenta koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak godina.

"Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar. Cilj je da se Međunarodna zajednica upozna sa stvarnim problemima Bosne i Hercegovine i sa životom običnog čovjeka", zaključio je predsjednik HRS-a. 

Na skupu u Mostaru učestvovali predstavnici Evropskih konzervativaca i reformista
Na skupu u Mostaru učestvovali predstavnici Evropskih konzervativaca i reformista

Inače, pored predstavnika Hrvatske republikanske stranke, skupu u Mostaru prisustvovao je i europarlamentarac Ladislav Ilčić, član Hrvatskih suverenista. Osim Ilčića, skupu je prisustvovao i član španske desničarske stranke i europarlamentarac Hermann Tertsch te poljski zvaničnik Ryszard Czarnecki, član vladajuće partije Pravo i pravda.