Odgovorio na pisma udruženja
8

Radončić: Učinit ću sve za Srebreničane

FENA
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Povodom pisma više udruženja iz Srebrenice koje je dobio kao ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić je danas odgovorio Asocijaciji studenata Srebrenice i Inicijativi "Glasaću za Srebrenicu" koje potpisuju to obraćanje.

Radončić u odgovoru kaže da je sa žaljenjem primio informaciju o brojnim pritiscima koji se vrše nad aktivistima.

"Kao što znate, lično i u funkciji predsjednika SBB-a sam učinio sve da u Srebrenici pobijedi kandidat stranaka koje ne negiraju genocid i to smatram zajedničkom političkom pobjedom. Nažalost, kasniji pritisci, politički motivirane krivične prijave, zastrašivanje mlađih aktivista, sijanje straha među građanima Srebrenice, ispitivanja pojedinaca u Policijskoj stanici Srebrenica i to po nalogu Tužilaštva u Bjeljini koje navodite, dugogodišnji su kontinuitet zlostavljanja naroda koji je preživio genocid", napisao je Radončić.

Istakao je da su mu, obzirom da Ministarstvo sigurnosti BiH zbog Dejtonskog ustava i poslijeratnih odluka nema nikakvih zakonskih kompetencija nad MUP-om Republike Srpske pa s tim ni zakonskih prava da se mješa u operativni rad policije ili tužilaštava, na raspolaganju jedino politička sredstva da se, kao i do sada, stavi u zaštitu njihovih neotuđivih i potpuno opravdanih zahtjeva.

"Želim da vas uvjerim, da ću uz spomenute zakonske limite koji postoje, učiniti sve da se stanje u Srebrenici popravi na način poštivanja pune zaštite povratnika i zaštite svih građana BiH koje s pravom stavljate u prvi plan - slobode kretanja, udruživanja, te zaštite od bilo kakvog institucionalnog oblika diskriminacije zbog nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti", naveo je Radončć.

Dodao je da je uistinu spreman učiniti sve legalne i legitimne napore da položaj Srebreničana u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu poboljša u odnosu na minulih sedamnaest godina, tj. u odnosu na period kada su prema Srebrenici i Srebreničanima politički i ekonomski griješili, ne samo faktori iz Republike Srpske.

"Na kraju, kao ministar sigurnosti i osobno, spreman sam u bilo koja doba doći na razgovor s vama u Srebrenici, kako bi svaku vašu ideju, inicijativu ili sugestiju proveo u najboljem interesu građana i žrtava Srebrenice", naveo je Radončić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.