BiH
0

Radončić: Ne želimo hrvatski entitet ili muslimansku fildžan državu

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić uvjeren je da će politički lideri u BiH do 10. oktobra pronaći rješenje za provođenje odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te smatra da će to biti na tragu rješenja od deset izbornih jedinica u FBiH, koje je ranije predlagano u Briselu.

Radončić je, na konferenciji za novinare u Sarajevu, objasnio razloge zbog kojih za SBB nije prihvatljiv prijedlog SDA i HDZ BiH za rješenje provođenja odluke "Sejdić i Finci" za koje smatraju da je definitivno sklonjeno iz razgovora.

"SBB želi da se riješi pitanje odluke Sejdić i Finci i hrvatsko pitanje u BiH, ali ne želimo da neko u tom kontekstu dobije hrvatski entitet ili, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu", rekao je Radončić.

On je rekao da je jedina orijentacija SBB evropski put, ističući da se ova stranka zalaže za vraćanje u igru rješenja iz Brisela sa deset izbornih jedinica u FBiH, što je u skladu sa Ustavom i organizacjom zemlje po kantonima i distriktom Brčko.

Radončić smatra da je neophodno doraditi taj prijedlog kako bi se onemogućilo da jedan narod drugom bira političke predstavnike.

"Raniji prijedlog iz Brisela, koji je bio domaći, praktično smo bili doveli do kraja. Taj prijedlog je bio urušen zbog nekoliko elektorskih glasova koji omogućavaju ravnopravnost hrvatskog naroda, a glavni rušitelji su tada bili predstavnici SDA koji su nas proglasili da dijelimo BiH. Ne znam ko sada dijeli - oni ili mi", upitao je Radončić.

On je dodao da je jedino taj raniji prijedlog iz Brisela papir o kome se treba razgovarati, ističući da je protiv mape koju su predložili zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

"Naša delegacija je u Briselu odlučila reći stop, jer smatramo da ne treba ulaziti u bilo kakvo crtanje karata", rekao je Radončić.

Lider SBB je napomenuo da je juče već održao sastanak sa predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom, te telefonom razgovarao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Slijede vrlo intenzivni bilateralni razgovori između predsjednika stranaka i potpuno sam uvjeren da ćemo do 10. oktobra naći rješenje koje je prihvatljivo za sve", dodao je Radončić.

Lideri političkih stranaka iz BiH su 1. oktobra u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.