BiH
0

Radom za boljitak: Ni policijskoga komesara ne možemo imenovati bez OHR-a

FENA
MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona nema policijskog komesara, a vršitelj dužnosti komesra Srečko Glibić suspendiran je s te dužnosti 3. januara ove godine.

Očigledno je da vladajuća koalicija i njena "neovisna komisija za imenovanje komesara" ne može da se dogovori čiji će čovjek zauzeti to mjesto, stoji u priopćenju iz Narodne stranke Radom za boljitak.

"Želimo podsjetiti javnost da se oko komesara policije pregovaralo još prilikom formiranja vlasti, ali dogovor nije postignut. Međutim, Stranka za BiH i SDA s jedne i HDZ 1990. te HSP Đapić dr. Jurišić s druge strane ne mogu se dogovoriti hoće li komesar biti Bošnjak ili Hrvat. Je li zaista u pitanju problem političke volje oko rješavanja datog problema ili se ova brojalica Bošnjak, Hrvat, Bošnjak, Hrvat može iskoristiti u predizborno podizanje nacionalnih tenzija", pitaju se u hercegovačko-neretvanskome Županijskom povjerenstvu Narodne stranke Radom za boljitak.

"Zar u našoj državi za sve mora da se oglasi OHR i da upozori naše strukture vlasti da urade nešto na konkretnom pitanju. Jučer je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) stiglo upozorenje da više ne smije biti opstrukcija u vezi s izborom komesara.

Apsurd je ove situacije je posebno došao do izražaja prilikom nedavnih događaja u Čitluku, gdje su se sukobili vandali dviju navijačkih skupina. Na mjesto događaja izašli su pripadnici Policijske stanice Čitluk i u pomoć su im stigli kolege iz Policijske stanice Mostar, ali nitko nije imao ovlaštenje da pokrene specijalnu jedinicu koja je opremljena i uvježbana upravo za takve incidente.

Slijedeći primjer su nedavni događaji na raskrsnici Šemovac kod Franjevačke crkve kada su huligani koji se kriju iza navijačkih skupina napali na policajce i tom prilikom uništili im dio materijalno-tehničkih sredstava odnosno vozila. Ta ista vozila do danas nisu popravljena. Svjedoci smo da kruže gradom razbijenih vjetrobranskih stakala pa čak i bez registracijskih pločica. Zašto je to tako? Zato što nema komesara policije, koji jedini može učiniti nešto na tom planu", navodi se u priopćenju.