BiH
0

Radojičić: Tihić i Silajdžić će se posvađati u vezi s tužbom protiv amblema RS-a

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas kako vjeruje da će bošnjački predstavnici podnijeti tužbu protiv RS-a bez obzira na to kakvi simboli se usvoje za taj entitet.

"Mislim da će doći do svađe između Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića ko će prije da nas tuži, ali da ćemo, vjerovatno, imati ponovo pred Ustavnim sudom BiH, kakvo god rješenje mi usvojimo, priliku da dokazujemo svoj stav", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta komentirajući najavu da bi bošnjački predstavnici mogli da zatraže ocjenu ustavnosti novousvojenog amblema RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

Naveo je i da je "sve to užasno zamorno, jer godinu i više dana bavimo se pitanjima simbola s tendencijom da se bavimo i u narednim godinama".

Radojičić je u izjavi novinarima kazao da je imao pretpostvaku, još kada se u Skupštini RS-a počelo razgovarati o simbolima RS-a, da "ćemo se tužiti sudovima još godinama".

Razlog za to je, kako je naveo, činjenica da postoji suštinsko neslaganje o ovom pitanju.

"S jedne strane ustavna obaveza i pravo RS-a je da ima svoje simbole, grb, himnu i zastavu, te s druge strane neslaganje nekih političara i partija iz Sarajeva da ti simboli zaista budu identitet jednog entiteta, kao što je ustvari neslaganje i s postojanjem jednog entiteta", kazao je Radojičić precizirajući da to znači da postoji razlika u osnovi i iz svega postoje sukobi i na konkretnim rješenjima.

"Pošto nas ljudi tuže mi moramo da se branimo", zaključio je na kraju Radojičić.