BiH
0

Radojičić najavljuje tužbu protiv Federacije BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić najavio je danas tužbu protiv Federacije BiH, ukoliko budu usvojena zakonska rješenja po kojima bi simboli Federacije BiH bili simboli države BiH.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da do sada u FBiH nije usvojena nikakva uredba ili zakon kojim se propisuje šta se dešava nakon stupanja na snagu Odluke Ustvanog suda BiH kojom prestaju da važe dosadašnji simboli.

"Ne znam šta će u FBiH biti primjenjivano od stupanja na snagu Odluke Ustavnog suda BiH u smislu pečata, memoranduma i ostalih prilika gdje se koristi grb FBiH", kazao je Radojičić i dodao da je Federalna vlada uputila u parlamentranu proceduru prijedlog zakonskog akta kojim bi koristili simbole države BiH, umjesto simbole FBiH.

"Ukoliko bi takav zakon bio usvojen mi bismo tužili FBiH pred Ustavnim sudom BiH zbog preuzimanja neovlaštenog simbola države kao simbola entiteta", kazao je Radojičić.

Naveo je da u ovom trenutku federalni organi nisu propisali šta će uraditi sutra ili u ponedjeljak kada se objavi Odluka Ustavnog suda, te da će Vlada i Parlament FBiH morati oglasiti šta se dešava u drugom entitetu nakon objave odluke o neustavnosti dosadašnjih simbola.