BiH
0

Radojičić: MUP RS-a i dalje će osiguravati Potočare

FENA
Potočari
Potočari
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da će bez obzira na Odluku visokog predstavnika u vezi s Memorijalnim centrom Potočari, MUP RS-a biti prisutan na tom području te osiguravati skup 11. jula.

On je kazao da je MUP RS-a po Ustavu i zakonu dužan da pokriva sigurnosno čitavu teritoriju RS-a pa tako i područje Srebrenice, te da osigurava građane, sve objekte i javne događaje, uključujući i 11. juli, kada će biti održan komemorativni skup u Potočarima.

"MUP RS-a i policija će u skladu s planovima koji već postoje vršiti obezbjeđenje tog skupa na čitavom području ne samo Srebrenice već svih prilaznih puteva i okolnih općina", kazao je Radojičić u izjavi novinarima.

On tvrdi da je "potrebno svim građanima RS-a i BiH staviti do znanja da će nadležni organi, a MUP RS-a je to, raditi svoj posao.

Predsjednik entitetskog parlamenta je ovo izjavio komentirajući šta će se desiti nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari kojim je, između ostalog, sigurnost tog područja dignuta na nivo države.

Odbio je da komentira moguće buduće odluke visokog predstavnika, navodeći da je Narodna skupština RS-a svojim sinoćnim zaključcima dala "vrlo čvrstu i jasnu poruku, te ocjenu nove situacije koja nije ista kao što je bila prije tri godine, već lošija".

"Ured visokog predstavnika mora objektivno da ocijeni stanje u zemlji. Bila je potpuno pogrešna ocjena da će odluka visokog predstavnika poboljšati stanje", dodao je Radojičić.

Ponovio je da će svaki čin izdvajanja Srebrenice iz RS-a biti predmet tužilštva i očekuju reagiranje OHR-a u tom smislu.