Upala pluća
57

Radnik u Salakovcu prevezen u bolnicu, prvi test pokazao da nema koronavirus

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Iako je jedan od radnika Izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac kod Mostara hospitalizovan u mostarsku Covid bolnicu sa upalom pluća, nema straha od širenja zaraze, jer prvi rezultati pokazuju da je negativan na Covid-19, a nije bio u kontaktu s migrantima ni ostalim korinsicima.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdila Sanja Škuletić Malagić, savjetnica u Kabinetu zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice.

''On je u Covid bolnici u Mostaru, međutim prvi test na Covic-19 je negativan i utvrđeno je da ima bakterijsku upalu pluća. Ali za svaki slučaj dok se čekaju testovi koji će ponoviti uposlenici koji su bili u kontaktu s njim su izolirani i ne dolaze na posao'', kazala je Škuletić Malagić.

Ističe da je retestiranje planirano za sedam dana i da hospitalizovani radnik nije imamo kontakta sa korisnicima IPC Salakovac.

Trenutno se u IPC Salakovac nalazi 71 tražitelj azila od čega je 41 dijete uzrasta do 17 godina, a pored ove skupine u IPC Salakovac boravi 21 stranac sa statusom izbjeglice i jedan stranac pod supsidijarnom zaštitom.

''Od kako su uvedene mjere prevencije širenja koronavirusa, korisnicima je ograničeno kretanje izvan centra, podijeljena su im dezinfekciona sredstva koja se stalno zanavljaju. A svi u centru poštuju uvedene mjere’’, ističe Škuletić Malagić.

Prema izvještaju medicinskog osoblja Doma zdravlja Stari grad Mostar koji tri puta sedmično posjećuju centar, opća zdravstvena slika korisnika je dobra.

''Na dnevnoj bazi, u centru je prisutan medicinski tehničar, prema čijem izvještaju niko od korisnika u zadnja dva mjeseca nema nikakvih respiratornih problema'', tvrdi Škuletić Malagić.

Niko od korisnika nije testiran na korona virus, jer naglašava ona za to nije postojala potreba.

‘’Korisnici kampa poštuju zakone i preporuke naše države kao i mi možda i bolje. Svoju djecu uspjevaju zadrzati u par kvadrata izbjeglickih stanova, međusobna druženja, nabavku stvari i sve ostale potrebe organizuju prema uputama uprave kampa’’, ističu iz Doma zdravlja Stari grad Mostar.

Poručuju kako bi njihovo ponašanje moglo biti za primjer mnogim građanima koji su ipak u toplini svojim domovima zbog sigurnosti svoje i svojih najmilijih.

Podsjetimo da IPC Salakovac slovi kao jedna od najboljih institucija za prihvat migranata u Bosni i Hercegovini gdje se poštivanje ljudska prava i prava djece izuzetno dobro ostvaruje.

Tako je nastupom zamazana korisnicima prilagođen režim podjele obroka, kako bi se poštovalo vrijeme posta. No, za korisnike koji ne poste režim ishrane je ostao isti.

Za obavljanje vjerskih obreda nije osiguran zajednički prostor, zbog zabrane zajedničkog okupljanja, već se oni obavljaju u sobama korisnika.