Vitez
0

Radnici "Vitezita" stupili u štrajk glađu

SRNA
Više od 100 radnika Poslovnog sistema "Vitezit" iz Viteza sa neriješenim radno-pravnim statusom jutros su počeli štrajk glađu u zgradi Uprave preduzeća.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Safeta Sivro rekao je Srni da će obespravljeni radnici istrajati u svojim zahtjevima, a od sutra je najavio blokadu zgrade Uprave ovog preduzeća u koju će, kaže, ući samo radnici u štrajku i predstavnici medija.

"Više od 100 nas od 8.00 sati štrajkuje glađu, jer ostali radnici nisu zdravstveno sposobni. Ostajemo kod svojih pet zahtjeva koji se odnose na stavljanje veta Nadzornog odbora na sve spiskove radnika za penzionisanje upućene prema Zavodu PIO/MIO", rekao je Sivro. 

Štrajkači traže da Nadzorni odbor stavi veto na sve spiskove radnika za penzionisanje, upućene prema Zavodu PIO/MIO, uvezivanje staža za period od 1. januara 1992. do ove godine, kao i penzionisanje radnika koji su ispunili uslove.

Oni traže i povratak na posao radno sposobnih, koji nisu stekli uslove za penzionisanje, smjenu Nadzornog odbora, te stavljanje veta na sve nove prijeme radnika do ispunjenja njihovih zahtjeva. Takođe, poručuju i da se mora zaustaviti dalje pljačkanje "Vitezita" i da moraju biti kažnjene dosadašnje kriminalne radnje u ovoj firmi. 

Sivro je rekao da se radnicima niko nije obratio od stupanja u generalni štrajk 28. februara, te da jedinu podršku imaju od radnika fabrike "BNT", te predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Vitez. 

"Najodgovorniji za našu agoniju su Vlada Federacije BiH, koja je vlasnik preduzeća, kao i menadžment i prvenstveno federalni ministar enregetike, industrije i rudarstva Vahid Hećo. Izigrani smo sa svih nivoa vlasti i ne pristajemo na mrvice koje svojim odlukama nudi Vlada Federacije, a koje ne zadovoljavaju potrebe radnika. Ili će svima biti uvezan staž ili nikome", naveo je Sivro. 
On  je dodao da je ministar Hećo za osam godina, koliko je u Vladi Federacije BiH, mogao pomoći radnicima da je htio, izdvajanjem pomoći radnicima svake godine od po milion maraka, čime bi prekinuo njihovu agoniju. 

"Hećo neće ni da razgovara sa nama i oglušio se na sve naše pozive za pregovore", rekao je Sivro i dodao da uređenje matične evidencije nije nikakav problem, već samo krađa vremena i pokušaj da se razbije radnička solidarnost.