BiH
8

Radnici TTU-a: Sumnjive su okolnosti pod kojima je prodana tvornička imovina

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Iako je prošlo 13 dana od prodaje dijela imovine Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, radnici ovog nekadašnjeg giganta još uvijek nemaju zvaničnih informacija o tome kada će im biti uvezan radni staž. Tokom današnjeg zbora radnici su također izrazili i sumnju u okolnosti pod kojima je uslijedila prodaja tvorničke imovine.

Dio imovine TTU-a u petom krugu slobodne prodaje novog vlasnika dobio je 22. decembra prošle godine. Kupac imovine za šest miliona maraka je nedavno formirano privredno društvo TTU Energetik d.o.o. Tuzla, a iza kojeg se nalaze Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Rudnik mrkog uglja Banovići.

Iako je prvobitno obećanje prije nešto više od godinu dana bilo da će 150 radnika ovog preduzeća u stečaju biti vraćeno na posao, to neće biti u cijelosti realizirano.

Naime, posla bi u prvom periodu trebalo biti za blizu 70 osoba. Također, prvobitno obećanje za cjelokupno uvezivanje radnog staža neće biti ispunjeno s obzirom na to da će 5.700.000 KM od podaje dijela tvorničke imovine biti dostatno samo za uvezivanje blizu jedne trećine neuvezanog radnog staža.

Kako bi dobili konkretne informacije o tome šta ove radnike čeka u narednom periodu, na današnji zbor bili su pozvani predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona (TK), Vlade Federacije BiH i stečajna upravnica Alisa Bijedić, međutim, niko od pozvanih se nije odazvao.

"Mi smo dali vremena nadležnima da detaljno razrade situaciju nakon prodaje imovine te objasne radnicima na koji način će biti utrošeni milioni. Niko od njih se nije pojavio, a mi sve više gubimo vrijeme. Ovim putem poručujemo i premijeru FBiH Fadilu Novaliću da mi ne želimo socijalnu firmu. Mi želimo samo da on ispuni ono što je obećao", kazao je predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Dodaje i da su radnici dosad imali strpljenja, međutim, već su ga, naglašava, počeli gubiti.

"Mi smo sve ovo vrijeme bili mirni, možda čak i najmirniji radnici u BiH koji se bore za svoja prava. Štrajkovali smo glađu, ali na kraju ni to nije urodilo plodom. Iako smo najavljivali još radikalnije korake, pokušavali smo spustiti loptu i čekati razumijevanje Vlade TK i FBiH, ali na ovakav način više ne možemo funkcionisati. Radnicima u maju ističe i pravo na naknadu od Službe za zapošljavanje TK, a onda samo možemo umirati od gladi. Nakon svega kroz šta smo prošli, jedino smo se uvjerili da je potrebno da posegnemo za silom", naglasio je Terzić.

Tokom današnjeg zbora izražena je i zabrinutost kada je riječ o prodaji dijela imovine TTU-a. Naime, prema tvrdnjama radnika, okolnosti pod kojima je uslijedila prodaja tvorničke imovine još uvijek nisu razjašnjene.

"Prema obećanju stečajne upravnice, imovina je trebalo da bude prodana za cijenu koja je dovoljna za uvezivanje radnog staža, međutim, danas se dešava da je imovina otišla u bescijenje. Nama nije jasno ko je mogao potpisati prodaju? Mislim da se nama mnoge stvari rade iza leđa, a okolnosti pod kojima je prodana imovina su veoma sumnjive. Nažalost, nas u ovom programu nema nigdje", istakao je radnik Husnija Alibašić.

Novi vlasnik u kupljeni dio imovine treba ući 10. januara ove godine, što radnike zabrinjava, jer kako su istakli, prilikom dolaska na naredni zbor na kapiji tvornice moglo bi ih zateći osiguranje koje će im zabraniti ulazak u krug preduzeća.

Ukoliko im u narednih nekoliko dana ne bude saopćena zvanična informacija o ispunjavanju već davno datih obećanja, radnici su najavili odlazak pred zgradu Vlade TK.