BiH
0

Radnici "Šuma Herceg-Bosne" u štrajku, traže 26 plata

FENA
Djelatnici JP "Šume Herceg-Bosne" stupili su jutros u opći štrajk jer im nije isplaćeno 26 plata te zbog neuplaćivanja doprinosa i neriješenog statusa preduzeća.

Predsjednica skupštine Sindikata Šuma Herceg-Bosne Mirjana Zovko kazala je da je jedno djelatnicima tog preduzeća od svih šumskih preduzeća na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjen rad.

Zovko je istaknula kako su ispunjene sve zadaće koje su dobili od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali da se i dalje situacija ne mijenja te da su svi djelatnici na rubu egzistencije.

Po njenim riječima, za takvu situaciju u preduzeću u Sindikatu smatraju odgovornim sve nivoe vlasti koje se od njih ograđuju te ne rade ništa kako bi riješili agoniju radnika te sačuvali imovinu preduzeća.

Predsjednik Sindikata Šuma HB Ljubo Rezo kazao je kako, po njegovom mišljenju, glavna krivica leži na Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje ne pokazuje nikakvo zanimanje da tješi njihov problem već samo produžava agoniju djelatnika.

On je upozorio i na smanjenje temeljnog kapitala poduzeća te je po njegovim riječima ta vrijednost u samo četiri mjeseca umanjena za 43,5 posto, što je, kako je kazao, nemoguće, jer temeljni kapital tog poduzeća čine temeljni objekti.

Time se želi postići da djelatnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja, zaključio je Rezo.