BiH
9

Radnici GRAS-a protestuju zbog Prijedloga zakona o javnom prijevozu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici GRAS-a počeli su u krugu preduzeća jednosatni protest protiv Prijedloga zakona o javnom prijevozu u KS-u koji će biti razmatran sutra na sjednici Skupštine KS-a, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija.

On je naglasio da će se za vrijeme održavanja protesta javni prijevoz u Sarajevu odvijati normalno.

"Ovaj prijedlog zakona nije u skladu s federalnim zakonom i zato smo ga i nazvali 'Bubicinim zakonom' jer on sebi daje za pravo da raspolaže društvenom imovnom. Prijedlog zakona preferira Centrotrans na štetu GRAS-a jer mi nećemo moći učestvovati na tenderima za minibuski i autobusni saobraćaj", pojasnio je Himzanija.

S obzirom na to da će se spomenuti Prijedlog zakona sutra naći pred zastupnicima na sjednici Skupštine KS-a, Himzanija je dodao da će radnici GRAS-a sutra doći i pred zgradu Vlade KS-a, ali da neće biti "nikakvih" obustava saobraćaja.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica ranije je kazao da smatra da je spomenuti zakon idealno rješenje za definitivno uređenje javnog gradskog prijevoza u KS-u.

Prijedlog zakona tretira način organizacije javnog prijevoza, metodologiju izbora operatora te uvjete koje mora ispunjavati operator.

Također, trebao bi urediti pravila za potrebnu infrastrukturu, obaveze korisnika prijevoza, ovlaštenja, nadzor te kaznene odredbe.

Nacrt ovog zakona Skupština je utvrdila prošle godine, a tada je iz Ministarstva saobraćaja KS-a rečeno da je zakonom predviđen i jedinstven tarifni sistem po kojem bi putnik mogao koristiti jednu kartu na svim linijama i svim vrstama prijevoza neovisno od prijevoznika koji obavlja prijevoz.

Prijedlogom zakona definirano je i davanje ovlaštenja revizorima kojima je pružena mogućnost da, ukoliko u vozilu zateknu putnika bez karte ili putnika s neispravnom kartom, poduzmu određene zakonske mjere izdavanjem opomene i prekšajnog naloga.