BiH
0

Radnici Feroelektra ponovo upozorili da neće odustati od vlastitih prava

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Skupina radnika preduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo okupila se danas na mirnim protestima ispred kantonalne Palače pravde u Sarajevu, izražavajući nezadovoljstvo zbog onemogućavanja radnicima ove kompanije da uđu u vlastite prostorije.

Proteste je organizirala Sindikalna organizacija Feroelektra da bi još jednom ukazala na činjenicu da je, u međuvremenu, presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Stanić-Investom postala pravomoćna, te da je Vlada Federacije BiH u sudskom registru upisana kao vlasnik Feroelektra, a da usprkos tome, kapitalom i dalje upravljaju iz kompanije Stanić.

Protestno okupljanje organizirano je i zbog, kako iz Sindikata navode, "Odluke Suda u Sarajevu da nelegalnoj upravi Feroelektra odobri prodaju imovine ove kompanije, iako nadležno tužilaštvo vodi istragu protiv Stanića".

"Kao što je javnost upoznata Kantonalno tužilaštvo je donijelo privremenu zabranu na prodaju nekretnina Feroelektra. Međutim, nelegalna uprava Društva koja još vlada ovom kompanijom uložila je žalbu koju je Kantonalni sud uvažio, te je Stanićima na taj način omogućeno da prodaju nekretnine Feroelektra da bi namirili navodna potraživanja", kazao je novinarima predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić.

Pojasnio je da se radi o potraživanjima koja su prema krivičnoj prijavi Finansijske policije predmet istrage Kantonalnog tužilaštva.

Smajić, nadalje navodi, da Stanićevi direktori nastavljaju upravljati "Feroelektrom", te da veliku krivnju za sve što se dešava snosi bivši federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, "koji je Stanićima omogućio nelegalan boravak u prostorijama Feroelektra, iako je već duže od tri mjeseca sudska presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora s ovom kompanijom pravomoćna i izvršna".

"Ministar Bahilj je trebao davno da sazove skupštinu dioničara i da 'uvede državu u njen prostor', odnosno u svoje vlasništvo", precizira on, uz opasku da je bivši ministar u međuvremenu "dogovarao neke sastanke" na koje se Stanići nisu odazivali.

Smajić, stoga, upozorava da će zahtijevati da Federalna vlada podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Bahilja i na taj način pokaže da ima iskrene namjere.

Istovremeno, Sindikalna organizacija i radnici Feroelektra traže da nadležni sud zaustavi prodaju Feroelektrove imovine i da postupa u skladu s ranijom presudom kojom je utvrđeno da Stanići nisu više vlasnici ove kompanije.

Kako je na protestnom okupljanju rečeno, radnici Feroelektra nisu primili 33 plaće i naknade za topli obrok, odnosno prijevoz, te je poručeno da će i, nadalje, budno pratiti razvoj situacije, odnosno da se neće odreći vlastitih prava.

Radnici "Feroelektra" su, uz negodovanje zbog nepravde kojoj su izloženi, nosili transparente na kojima piše "Zaustavite pljačku državne imovine", "Nelegalna uprava prodaje Feroelektro", "Spasite Ferolektro"...

U međuvremenu, iz kompanije "Stanić" su uložili žalbu Vrhovnom sudu FBiH na presudu o raskidu kupoprodajnog ugovora.

Inače, na temelju pravomoćne sudske presude, Vlada FBiH je upisana kao većinski vlasnik "Feroelektra" u Registar vrijednosnih papira i sudski registar.

Sindikat "Feroelektra" najavio je za danas još dva mirna okupljanja na kojima želi skrenuti pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju radnici ove kompanije.

Mirni protesti nastavljeni su ispred poslovne zgrade "Feroelektra" u Sarajevu, a nakon toga zakazani su i pred zgradom Vlade FBiH.

Za sutra je, kako je najavljeno, zakazan sastanak predstavnika Sindikata "Feroelektra" s novoimenovanim federalnim ministrom trgovine Aleksandrom Remetićem.