BiH
0

Radnici esperantisti svijeta u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U Sarajevu se od 30.07. do 06.08.2011. godine održava 84. Kongres Svjetskog saveza radnika esperantista, koji je okupio blizu 100 učesnika, predstavnika radničkih esperantskih udruženja iz 20 zemalja svijeta.

Pored brojnih radnih sastanaka, Kongres će razmotriti kao glavnu temu "Globalizacija i nacija".

Pokrovitelj ovog međunarodnig skupa je načenik Općine Ilidža, prof. dr Senaid Memić, koji je otvorio Kongres u nedjelju, 31.07.2011.godine u hotelu "Terme" na Ilidži.

Pozdravno pismo učesnicima Kongresa je uputio Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, a pisma podrške Fikret Musić, premijer Kantona i Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U kulturnom dijelu programa Kongresa za sve učesnika biće priređeno veče sevdalinke sa Lejlom Jusić, solisticom Sarajevske opere, zatim nastup KUD "Ekrem Mujkić" sa Ilidže, monodrama na esperantu "Sjećanje jednog glumca" u izvođenju Saše Pilipovića, glumca Pozorišta iz Kragujevca, kao i promocija romana "Hodler u Mostaru", zagrebačke književnice Spomenke Štimec.

Učesnici Kongresa, osim obilaska znamenitosti Sarajeva i posjete Bosanskoj dolini piramida u Visokom, imat će cjelodnevne izlete u Mostar, a zatim u Srebrenicu i Tuzlu, gdje će se u Potočarima i na Kapiji pokloniti žrtvama genocida.

Učesnici Kongresa bit će smješteni u hotelu "Terme" na Ilidži, gdje će se odvijati najveći broj radnih, edukativnih i kulturnih programa.