Pitanja za premijera
141

Radnici Agencije za Privatizaciju FBiH stupili u štrajk, osam mjeseci bez plate

F. H.
Raniji protesti radnika APFBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Raniji protesti radnika APFBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine od osmog septembra stupaju u štrajk i traže da im se isplati osam zaostalih plata te da se Vlada FBiH aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja.

Radnici imaju dva ključna zahtjeva, prvi je isplata neisplaćenih plaća i naknada sa pripadajućim porezima i doprinosima za period januar -august 2022. godine (do sada 8 plaća), a samim tim obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su ostali kako radnici, tako i članovi porodica.

Drugi zahtjev radnika Agencije za privatizaciju je Obezbjeđenje deblokade rada (kancelarijski prostor, kancelarijski materijal, telekomunikacije, koje je neplaćanjem pomenutih usluga ugroženo) za normalno obavljanje poslova po ugovoru o radu i zakonom date nadležnosti.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je upoznata sa teškim finansijskim stanjem Agencije još od januara 2020. godine, koje je uzrokovano blokadom računa po osnovu Rješenja o izvršenju na transakcijskim računima Agencije, a na osnovu Presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 05.12.2019. godine. Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi, jer je veoma visok iznos dosuđenih sredstava," naveli su radnici Agencije.

Navode da su radnici ostavljeni od strane Vlade FBiH dvije i po godine, u vremenu pandemije radnici su bili bez plaća i bez zdravstvenog osiguranja. Također, ističu da se Vlada FBiH oglušila na sva pisma, upite i molbe radnika Agencije, čak i na štrajk održan februara 2021.godine u trajanju od mjesec dana.

"Radnici su također bili u štrajku upozorenja od 18.07.-22.07.2022.godine i tada je prvi put za sve ove godine Premijer primi predstavnike Sindikata, nakon čega je 21.07.2022.godine imenovao Radnu grupu za prevazilaženje poteškoća u Agenciji sa zadatkom da u roku od 10 dana predloži rješenje. Nažalost do danas nema rješenja, mi i dalje nemamo plaće, što nam govori da je Radna grupa formirana u cilju

dobijanja na vremenu, a nas je sklonio sa ulice," istakli su radnici.

Premijeru Fadilu Novaliću su uputili dva pitanja: "Zašto smo Premijeru osuđeni da budemo taoci i kolateralna šteta, a mi smo samo radnici koji rade za plaću i hrane svoje porodice? Imate li odgovor na pitanje kome i šta donosi izbjegavanje izmirenja obaveza prema Presudi Vrhovnog suda?"