BiH
0

Radna grupa za visoko obrazovanje / Bolonjski podkomitet za BiH poziva bh. vlasti da nastave sa implementacijom Bolonjskog procesa

Sarajevo-x.com
Na sastanku održanom u Mostaru, Radna grupa za visoko obrazovanje/Bolonjski podkomitet za BiH (RGVO), izdala je apel relevantnim političkim vlastima Bosne i Hercegovine za ispunjenje njihovih obaveza preuzetih po započinjanju Bolonjskog procesa tako što će u najskorije vrijeme usvojiti zakon o visokom obrazovanju u BiH koji će kreirati jedinstveni prostor visokog obrazovanja za cijelu BiH baziran na zajedničkim standardima.

Ova grupa, kojom kopredsjedavaju Ministarstvo civilnih poslova BiH i Vijeće Evrope sačinjena je od eksperata iz oblasti visokog obrazovanja iz ministarstava, univerziteta i međunarodne zajednice, kao i studenata i traži olakšice viznog režima za pripadnike akademske zajednice pri ulasku i izlasku iz BiH radi promovisanja istraživanja i akademske razmjene za studente i profesore.

Radna grupa za visoko obrazovanje ponovo će se sastati u junu radi kreiranja bh. nacionalnog izvještaja o posebnom napretku u implementaciji Bolonjskog procesa. Ovaj izvještaj biće prezentovan na konferenciji ministara obrazovanja u Londonu početkom 2007 godine.