BiH
2

Radmanović: Neprihvatljivi stavovi Rezolucije Evropskog parlamenta

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da Rezolucija Evropskog parlamenta o napretku BiH za prošlu godinu, usvojena 30. aprila, sadrži neprihvatljive stavove, ocjene koje su loše, ne stoje i predstavljaju proizvod netačnih podataka, zbog čega bi o tom dokument trebalo da raspravljaju oba doma Parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, Rezolucija, o kojoj je danas raspravljala Komisija, napisana je sa pozicije sile i neko mora reći Evropljanima da je neprimjeren ovakav rad.

On je u diskusiji o ovoj tački dnevnog reda istakao da se u Rezoluciji, van svake pameti, upućuju kritike predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i napada SNSD, a nema ni riječi o antidejstonskom djelovanju OHR-a i SDA, što nije logično.

Radmanović je pojasnio u izjavi za Srnu da se od 30-tak tačaka Rezolucije u 10 govori o Republici Srpskoj sa potpuno pogrešnim podacima, dok cio dokument kao da ne poznaje entitet - Federacija BiH.

"Komisija nema snagu da njeni stavovi odjeknu u Evropskom parlamentu, ali Parlament BiH, odnosno oba njegova doma, imaju i zato treba o tome da raspravljaju. Ova komisija ne može to da izgura i zato sam se zalagao da to odmah ide u parlament, ali je to izbjegnuto iz formalnih razloga", rekao je Radmanović.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović predložio je na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda da kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH bude predloženo da na dnevni red svojih sjednica uvrste raspravu o ovoj rezoluciji, ali je na konstatacije da u Parlament BiH nije stigao zvanični dokument odlučeno da Komisija o ovom pitanju raspravlja nakon što zvanično dobije tekst.

Radmanović smatra da je Rezolucija Evropskog parlamenta uticala i na zajedničku izjavu sa interparlamentarnog sastanka delegacije zajedničke komisije sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i samoproglašenim Kosovom koja je održana 20. i 21. maja u Strazburu.

Prema njegovim riječima, u izjavi su se našli stavovi koji nisu proizvod onoga što je dogovoreno na sjednici Komisije.

"Nije ispoštovano ono što je dogovoreno prije toga, što priznaju i sami predstavnici Komisije. Više je spornih tačaka u toj izjavi, a jedan od njih je i tradicionalna trgovina sa Hrvatskom protiv koje su svi u BiH i koja je neprihvatljiva", naglasio je Radmanović.

On ukazuje da se u izjavi amandmanski došlo do tačke o kojoj Komisija uopšte nije raspravljala, koja je katastrofalna, a to je da se i mimo Rezolucije Evropskog parlamenta, koja osim nekih propusta i grešaka kaže da se u Zvorniku desio teroristički napad, kaže da je to bio "nasilni napad" i Zvornik pominje kao "istočnobosanski grad", kao da se zemlja ne zove BiH i kao da ne postoji Republika Srpska.

"Mislim da će tu biti još dosta potrebe za raspravom da bi nekoj gospodi u Evropskom parlamentu pokazali da se tako ne može raditi", poručio je Radmnavoić.

Nedoumicu je izazvala i činjenica da li je izjava stav predsjedavajućih dvije delegacije Nikole Lovrinovića i Tonina Picule ili obje komisije.

Iako u izjavi piše da su obje delegacije saglasne sa njenim tekstom, članovi delegacije Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Saša Magazinović iz SDP-a i Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost to negiraju.

Komisija je usvojila izvještaj uz stav da potpisanu izjavu tumači kao izjavu predsjedavajućih komisija.