BiH
0

Radikali RS-a za zajednički izbor predsjednika i dvojice potpredsjednika

FENA
Srpska radikalna stranka Republike Srpske (SRSRS) smatra da je uz izbor predsjednika RS-a potrebno raspisati i izbore za potpredsjednike, jer su oni birani s jedne izborne liste.

Predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica rekao je da su neposredni izbori najbolji način za izbor novog predsjednika RS-a jer daju legitimitet i legalitet izabranoj osobi.

On je na pres-konferenciji kao "nepoštenu i nekorektnu" ocijenio odluku Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS-a da zatraže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na privremenu skupštinsku odluku kojom je trebalo da predsjednik Skupštine Igor Radojičić obavlja određene nadležnosti predsjednika entiteta.

Optužio je bošnjačke delegate da im je cilj da se izvrši opstrukcija institucije od suštinske važnosti za funkcioniranje RS-a.

Govoreći o reformi policije, Mihajlica je kazao da, ukoliko se znaju stavovi Evropske komisije i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, potpisani Protokol o reformi policije između lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića "stavljen je van snage".