BiH
0

Radić i ostali: Materijalni dokazi Tužilaštva BiH

Sarajevo-x.com/BIRN
U nastavku izvođenja dokaznog postupka protiv četvorice optuženih, bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH je predložilo materijalne dokaze, o čijem će eventualnom prihvaćanju Sudsko vijeće naknadno donijeti odluku.

Predloženi materijalni dokazi su, između ostalog, smrtni listovi zarobljenika ubijenih u logoru Vojno, te vojne knjižice optuženih u kojima je navedeno kojoj jedinici HVO-a su pripadali.

Marka Radića zvanog Maka, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, bivše pripadnike HVO-a, Tužilaštvo BiH tereti za dešavanja u logoru Vojno, gdje su zatvorenici bili izloženi maltretiranju, mučenju, odvođenju na prinudne radove, te ubijanju. Osim muškaraca, u logoru Vojno su, prema optužnici, bili zatvoreni žene i djeca.

Među predloženim dokazima Tužilaštva nalaze se smrtovnice za Hamdiju Tabakovića, Arifa Omanovića, Rasima Lulića, Mustafu Čilića, Asifa Čakramu i druge.

Prema vojnoj knjižici, kako je pojasnio tužilac Jude Romano, Radić je bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, zapovjednik Druge brigade HVO-a, te komandir diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo”.

U optužnici stoji da je Radić “bio odgovoran za cijelo područje Bijelog Polja, uključujući i Vojno, općina Mostar”, a učestvovao je u “formiranju logora, nezakonitom hapšenju civila, žena, djece i staraca i njihovom zatvaranju u objektima u naselju Vojno”.

Drugooptuženi Dragan Šunjić je, prema njegovoj vojnoj knjižici, bio u Prvoj bjelopoljskoj bojnoj, Drugoj brigadi HVO-a, te diverzantskoj jedinici “Ivan Stanić Ćićo”, kao i trećeoptuženi Damir Brekalo. Za Mirka Vračevića Tužilaštvo BiH nije kao dokaz ulagalo vojnu knjižicu.

Kao materijalni dokaz, tužilac Romano je predložio i spisak vojnika diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo” koji su “trebali, kao branitelji, dobiti stanove” (spisak je potpisao Marko Radić), te spisak “plata za decembar 1993. godine” (spisak je potpisao Mladen Naletilić zvani Tuta). Među vojnicima sa spiska je i ime Emira Brekalo, koji je kasnije promijenio ime u Damir, za što je Tužilaštvo također uložilo dokaz.

Mladena Naletilića Tutu je Haški tribunal pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Mostara.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. febraur 2008. godine, kada je predviđen nastavak uvođenja materijalnih dokaza, te saslušanje zaštićenog svjedoka L.