Čistili bi ulice, pomagali bolesnima...
0

FOTO / Rad osuđenika u zajednici smanjio bi troškove KPZ Zenica

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas je održan sastanak ministrice za pravosuđe i upravu ZDK Romane Brkić sa načelnicima općina, direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova ovog kantona.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tema sastanka bila je "Rad za opće dobro na slobodi", gdje su prisutni upoznati o članu Krivičnog zakona koji govori o radu za opće dobro na slobodi, koji za cilj ima da osuđenici vrate svoj dug zajednici tako što će, umjesto kaznom zatvora, biti kažnjeni radom u zajednici.

Rad za opće dobro primjenjivao bi se nad osobama osuđenim na kaznu zatvora od jedne godine. U skladu sa članom 44. KZ FBiH, kada sud izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, može istovremeno odrediti da se izrečena kazna, uz pristanak optuženog, zamijeni radom za opće dobro na slobodi. Ova sankcija izriče se srazmjerno kazni zatvora za period od najmanje deset, a najviše 90 radnih dana i izvršava se u roku koji ne može biti manji od mjesec, niti duži od godinu dana.

Također je predviđena mogućnost izricanja ove sankcije i kao zamjena kazni zatvora u slučaju kada se novčana kazna zamjenjuje kaznom zatvora.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Nihad Spahić, koji je istakao da bi sprovođenje ovog zakona uveliko smanjilo troškove KPZ Zenica, a javna preduzeća imala bi veliku korist.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Želim reći da je pozitivno što je još 2003. godine donesen Krivični zakon gdje je rad za opće dobro propisan u članu 44 te bi se primjenjivao nad osuđenicima za koje je kazna zatvora prestroga, a uvjetna kazna preblaga", kazao je Spahić za Klix.ba.

Rad za opće dobro na slobodi se već neko vrijeme sprovodi u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, a Spahić se iskreno nada da će uskoro biti sproveden i u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Izvršenje kazne je mnogo jeftinije, a pored toga, kada je osuđenik u zatvoru, često je stigmatiziran od drugih jer je bio u zatvoru. Ne treba zanemariti ni ekonomski faktor, zatvorenike je potrebno hraniti, liječiti, educirati i to su veliki troškovi, za razliku od rada za opće dobro, koji bi se sprovodio u vidu čišćenja ulica, razbijanja leda, čišćenja korita rijeka, pomaganja starijim ili bolesnim osobama u staračkim domovima... ovo što prije treba implementirati i slijediti dobre primjere", izjavio je direktor KPZ Zenica, koji je još izrazio želju da će što veći broj preduzeća potpisati ugovor i imati na neki način osobe koje će odslužiti kaznu, a preduzeće će imati veliku korist.

Konsultantica za rad za opće dobro na slobodi Sadžida Tulić kazala je kako je većina kazni izrečenih na manje od godinu dana te da bi se implementacijom ovog zakona smanjio problem preopterećenosti zatvora, ali i troškovi zatvora za zatvorenike.

"U prosjeku oko 70 posto izrečenih kazni u Federaciji BiH spada u kazne koje su do jedne godine zatvora, za koje sud može ponuditi osuđeniku da je zamijeni za rad za opće dobro. Bila bi manja opterećenost zatvora, a smanjili bi se i troškovi, koji za jedan dan proveden u zatvoru iznose blizu 100 KM po osobi", kazala je Tulić.

Ministrica Brkić je kazala kako u zeničkom zatvoru ima mnogo vrijednih ljudi koji bi bili spremni kazne zatvora zamijeniti radom za opće dobro, ali nažalost kazna bi se primjenjivala samo za buduće osuđenike.