Željko Komšić
0

"Put BiH ka članstvu u NATO-u ne treba vezivati za "Butmirski proces"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da proces približavanja BiH ka članstvu u NATO-u ne treba vezivati za sudbinu tzv. "butmirskog procesa".

"To su dva odvojena procesa - jedan je put BiH ka NATO-u, a sasvim drugo je rješavanje političkih problema u BiH putem unutarnjih pregovora, istaknuo je Komšić odgovarajući na novinarska pitanja upućena na svečanosti u kasarni "Rajlovac"- Sarajevo, upriličenoj u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Ocijenio je da BiH ostvarila značajan napredak na putu ka NATO-u, te da je dosad učinjeno na tom planu sasvim dovoljno za pozitivan odgovor na aplikaciju naše zemlje za Akcijski plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP).

"NATO nije samo cilj, nego i sredstvo da se ljudima ove zemlje osigura trajan mir te da se eliminiraju strahovi od našeg načina razmišljanja, strah od konflikta, cijepanja zemlje...", kazao je Komšić, uz opasku da BiH ne treba zaustavljati ili "ucjenjivati" na bilo koji način kada je u pitanju njen put ka punopravnom članstvu u NATO-u.