BiH
0

PSOTC: Seminar o strateškim političko-vojnim pitanjima

FENA
Uručivanjem certifikata polaznicima danas je u Centru za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru kod Sarajeva ozvaničen završetak petodnevnog seminara o strateškim i političko-vojnim pitanjima, upriličenog u organizaciji Ministarstva odbrane BiH u saradnji s Odjelom za sigurnosnu saradnju OSCE-ove misije u BiH.

Sudionici skupa - članovi generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), predstavnici najviših institucija civilne i vojne vlasti i resornih ministarstava u BiH razmatrali su pitanja koja se tiču realizacije međunarodnih obaveza naše zemlje na planu jačanja globalne (kolektivne) sigurnosti i stabilnosti.

Kako je istaknuo direktor OSCE-ovog Odjela za sigurnosnu saradnju general Ulrich Heider, u fokusu pažnje sudionika seminara bio je proces donošenja odluka o upućivanju vojnog i civilnog ljudstva u operacije potpore miru, odnosno mirovne misije pod okriljem UN-a i NATO-a.

Obraćajući se sudionicima skupa, general Heider ukazao je na značaj koordiniranja civilnih i vojnih institucija prilikom donošenja strateških odluka.

Radi se o odlukama koje se reflektiraju na sigurnost pripadnika mirovnog kontingenta, uključujući političke i ekonomske interese zemlje.

"Odluka o uključivanju u operacije potpore miru znači više od same vojne intervencije, ona uključuje procjenu politike, finansija, obučenosti osoblja, sigurnosnih kapaciteta i brojna druga pitanja", kazao general Heider.

Čestitke sudionicima seminara uputio je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse general Miladin Milojčić, naglašavajući važnost sveobuhvatnog i koordiniranog pristupa u donošenju odluka koje se tiču sudjelovanja BiH u mirovnim operacijama.

Kako je kazao, riječ je o savremenom modelu odlučivanja koji je na snazi u zemljama-članicama NATO-saveza, s precizno definiranim standardima i procedurama.

Rečeno je kako se radi o prvom seminaru koji je okupio predstavnike svih bh. institucija uključenih u kreiranje i donošenje odluka u sektoru odbrane i sigurnosti u čijem se fokusu našlo pitanje procesa donošenja odluka vezanih za participiranje zemlje u mirovnim operacijama, a u kontekstu nastojanja BiH da pristupi u punopravno članstvo NATO-a.

Na seminaru na kojem su osim spomenutog procesa odlučivanja elaborirana bh. iskustva iz dosadašnjeg participiranja u mirovnim operacijama (Irak, Kongo, Eritreja), te određeni pravni i sigurnosni aspekti tog angažmana, predavači su bili dužnosnici Komandnog i generalštabnog koledža Oružanih snaga SR Njemačke (GAFCGSC-a).

Sudionici seminara su, istovremeno, sudjelovali u simulacijskoj vježbi donošenja odluke o uključivanju BiH u zamišljenu mirovnu misiju, te procjeni mogućih implikacija.