Udruženje iz Goražda
17

Psihološka pomoć za žrtve nasilja: "Seka" organizirala rad i u vrijeme pandemije

E. A.
Stručni tim Centra za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća "Seka" Goražde u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa organizirao je rad od kuće, a svojim korisnicima i djeci kroz razne aktivnosti pružaju podršku i pomoć.

Tim "Seke" daje individualnu psihološku podršku svojim korisnicima putem Skypea i Vibera što se, posebno u trenutnoj situaciji, pokazalo itekako značajnim.

"Želim da ohrabrim sve koji se trenutno osjećaju uznemireno zbog situacije u kojoj se nalazimo, ali i zbog stvari koje nosimo još od rata, pa se sada javljaju kao okidači koji nas podsjećaju na taj period. Ako im treba podrška mi smo tu. Mogu se obratiti na broj 061 020 355, dobiti informacije i zakazati termin za jednu ili više seansi, zavisno od toga koliko je potrebno", kaže Esma Drkenda, predsjednica Kuće "Seka".

Esma Drkenda
Esma Drkenda

Dodaje kako podršku mogu dobiti i osobe koje su trenutno u samoizolaciji je im sigurno nije jednostavno zbog činjenice da su u samoizolaciji ili zbog kontakta sa zaraženim osobama.

"Neka nam se obrate jer im možemo pomoći da to prevaziđu. Također naša stručna saradnica za rad sa djecom i mladima Amina Sarajlić otvorila je i Facebook grupu za djecu s ciljem podrške i tu se odvija niz aktivnosti u kojima učestvuju i djeca i roditelji", kaže Drkenda.

Na Facebook starnici udruženja istaknut je broj telefona na koji se mogu javiti sve osobe kojima je potrebna pomoć i podrška.

"To naravno uključuje i žrtve nasilja. U ovoj situaciji svi smo u kući i normalno je da vjerovatno raste i pritisak, nervoza i svi imamo poteškoće. Kontaktirali smo Centar za socijalni rad i policiju i svi telefoni koji su postojali i prije i sada su na raspolaganju, tako da postoji pravna država i ne može se niko ponašati kako hoće. Svi slučajevi nasilja se mogu prijaviti kao i do sada a tu je i kuća 'Seka' kojoj se sve to može prijaviti", kaže Drkenda

Za sve osobe koje se obrate za pomoć Kući "Seka" diskrecija je zagarantovana, a usluge besplatne.