Alarmantna situacija u Sarajevu
0

Psi lutalice ugrizli Sarajku, pit-bull uplašio dječaka

Piše: A. Karadža
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Neriješen problem pasa lutalica u Sarajevu dostigao je zabrinjavajuće razmjere o čemu svjedoče i dva današnja slučaja u kojima su psi lutalice ugrizli djevojku na Aneksu te preplašili dječaka kod Saobraćajne škole u Novom Sarajevu.

"Išla sam posao kada me na Aneksu napao čopor pasa lutalica. Čula sam lavež iza sebe, ali nisam znala da laju na mene. Prišli su mi s leđa i jedan od njih me dva puta ugrizao za nogu sa stražnje strane. Uspjela sam ih otjerati, a potom sam shvatila da mi iz razderotine krv curi niz nogu", rekla nam je Samira, koja je odlučila ispričati svoj slučaj kako bi ukazala na alarmantno stanje u našem glavnom gradu.

Ničim izazvan napad

Naša čitateljka je rekla kako je sasvim normalno hodala i ničim nije izazivala pse koji su je napali. Istakla je da je ljubitelj životinja te da je udomila psa, ali da je situacija postala neizdrživa.

"Ja sam uspjela otjerati pse, ali šta da sam pala ili da je na mom mjestu bilo dijete. U razgovoru sa prijateljima koji žive u blizini saznala sam da roditelji nisu smjeli puštati djecu da sama idu u školu zbog lutalica. Nisam za to da se psi ubijaju, ali mora postojati način da se ovo riješi", rekla je Samira za naš portal.

Žrtva jutrošnjeg napada "zaradila" je razderotinu, zbog koje će morati posjetiti Kliniku za plastičnu hirurgiju.

Nedugo nakon razgovora sa Samirom saznali smo da je čopor pasa predvođen pit-bullom napao i preplašio dječaka kod Saobraćajne škole u Sarajevu. Prema informacijama iz Policijske stanice Novo Sarajevo, psi su preplašili dječaka, ali ga, nasreću, nisu ugrizli. Slučaj je proslijeđen Veterinarskoj inspekciji Kantona Sarajevo.

Agresivno ponašanje

Zbog navedenih slučajeva obratili smo se Veterinarskoj inspekciji KS u kojoj su nam rekli da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja zabranio eutanaziju pasa, osim u iznimnim slučajevima, kao što su bolest i starost (uz dozvolu vlasnika) i agresivno ponašanje.

Kantonalna inspekcija je nadležna i za kontrolu skloništa za pse (koji u KS još uvijek ne postoji) te Higijenskog servisa KJKP Rad, koje nije registrovano.

"Ukoliko stranka podnese pismenu prijavu, mi slučaj prosljeđujemo Higijenskom servisu, koji psa hvata i potom posmatra. Kada utvrde agresivno ponašanje, oni psa eutanaziraju", rekla nam je inspektorica Joka Hluban.

Ona je istakla da im u radu pomažu isključivo aktivisti udruženja za zaštitu životinja, a istakla je pozitivan primjer udruženja Av-Mau, čiji su članovi učestvovali u kastriranju čak 300 ženki pasa lutalica.

Čiste snijeg

"Građani svoje kritike trebaju usmjeriti na nadležne u opštinama i Kantonu, jer se kod njih nalazi novac za rješavanje problema. Svi nešto pametuju, a gradovi poput Goražda i Foče su uspjeli izgraditi skloništa za pse", rekla je Hluban za naš portal.

Prema njenim procjenama, na području Kantona Sarajevo nalazi se oko pet-šest hiljada lutalica. Iako je situacija zaista zabrinjavajuća inspektorica je rekla "da je sve dobro dok se ne pojavi bjesnilo".

O situaciji u Sarajevu najbolje svjedoči današnji slučaj napada kod Saobraćajne škole.

"Policija nam je javila za slučaj i mi smo se obratili KJKP Rad, čiji uposlenici trebaju uhvatiti psa. Oni su nam rekli da čiste snijeg pa će sutra hvatati pit-bulla. Ja nigdje ne vidim snijeg, a vi?", rekla nam je kantonalna inspektorica.