Brza akcija nadležnih
59

Psi koji su napali dječaka na Dobrinji odvezeni u azil u Prači

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Psi lutalice koji su prije nekoliko dana napali devetogodišnjeg dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja i rastrgli mu ruksak, sklonjeni su u prihvatilište za životinje u Prači.

Uposlenici firme Murai komerc jučer su pohvatali pse lutalice, koji su u više navrata napadali stanovnike ovog sarajevskog naselja.

Aldin Pašić iz Udruženja Av-Mau i zaposlenik higijenskog servisa azila u Prači nam je kazao da su psi prošli veterinarsku obradu i smješteni su u prihvatilište za životinje.

Otac napadnutog dječaka Admir Kolić je, kaže, pozitivno iznenađen pravovremenom reakcijom Veterinarske inspekcije.

"Bili su zaista ažurni, i oni i PU Novi Grad. Ja sam mislio da ću morati sam nešto učiniti, ali institucije ipak rade, što je veoma obećavajuće", rekao je Kolić.

Glavna inspektorica Veterinarske inspekcije KS Joka Hlubna kazala je da oni čine sve što je u njihovoj moći i još jednom je istaknula problem velikog broja pasa lutalica na ulicama glavnog grada BiH te ograničen broj mjesta u prihvatilištu za napuštene životinje u Prači.

"Oni koji ne mogu biti smješteni u azil, podvrgavaju se sterilizaciji i kastraciji, koja smanjuje njihov životni vijek. Postoje i programi udomljavanja", kaže Hlubna i dodaje da problem u vezi s napuštenim psima pogoršavaju ljudi koji nabave psa, predomisle se pa ga puste na ulicu.