Faris Gavrankapetanović
2

"Prvo riješiti pitanje povećanog broja ljekarskih recepata"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prof. dr. Faris Gavrankapetanović kazao je FENI, u povodu nedavnog preuzimanja te funkcije, da će Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo nastojati osigurati stalne izvore finansiranja što podrazumijeva kontinuirano praćenje uplata doprinosa i povećanje obuhvata obveznika uplata doprinosa, bez obzira na izuzetno tešku situaciju u privredi BiH.

"Time bi se osigurala osnova za razvoj zdravstvene djelatnosti kao i povećanje prava osiguranih lica iz zdravstvenog osiguranja", naglasio je.

Trenutno prioritetnim on smatra rješavanje pitanja vezanih za porast broja recepata za lijekove koji je evidentan i u prvoj polovini ove godine, kao i porast ukupnih troškova lijekova i pored mjera koje je Zavod poduzimao.

"To upućuje na potrebu intenzivnijeg rada menadžmenta ustanova sa ovlaštenim Ijekarima za propisivanje recepata u pravcu otklanjanja uzroka koji za posljedicu imaju neopravdano povećanje broja recepata i povećanje ukupnih troškova lijekova odnosno upućuje na poduzimanje mjera koje bi imale karakter preventivnog djelovanja u samim ordinacijama kao mjestu nastanka troškova lijekova", kaže on.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo intenzivirat će, kaže Gavrankapetanović, kontrolu potrošnje sredstava doznačenih zdravstvenim ustanovama, kako ta sredstva ne bi bila usmjeravana u druge namjene nego je to planirano ugovorom.

Ugovaranje s privatnim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama, po osnovu provedenog javnog poziva Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, za odabir pružaoca deficitarnih zdravstvenih usluga odvijat će se u kontinuitetu s ciljem skraćenja čekanja osiguranih lica na deficitarne zdravstvene usluge.

Direktor Gavrankapetanović smatra izuzetno važnim i realizaciju Projekta razvoja integralnog informacionog sistema u zdravstvu koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva KS. Taj projekt provodi se u skladu sa Strategijom primjene informacionih tehnologija u zdravstvu Kantona Sarajevo i Akcionim planom koje je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, te u skladu sa planom informatizacije zdravstva Federalnog ministarstva zdravstva.

Informatizacijom zdravstvenog sistema bit će osigurana komunikacija između zdravstvenih ustanova i razmjena podataka. Ustanove će imati kompatibilan softver, uspostavit će se forma jedinstvenog i jednoobraznog izvještavanja, praćenja zdravstvene statistike i analiziranja podataka, praćenje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite, te osigurati jedinstvena kartica pacijenta.

Uspostavit će se široka osnova informiranja iz centralizirane baze podataka koja je proizvod niza drugih distribuiranih baza podataka nastalih na mjestima gdje se odvijaju aktivnosti pružanja zdravstvene zaštite.

U periodu obavljanja funkcije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo nastavit će se, kaže, provoditi poslovna politiku koja će osigurati stabilnost zdravstvenog sistema i njegovu finansijsku održivost, te raditi na podizanju nivoa i kvaliteta zdravstvene zaštite osiguranika, uz aktivnu suradnju s resornim Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo.

Ukupni prihodi Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, sa sredstvima obavezne rezerve, ostvareni u 2011. godini iznosili su 338.466.186 KM. U strukturi prihoda, najveći dio (99,3 posto) odnosi se na izvorne prihode po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i oni su ostvareni u ukupnom iznosu od 314.128.474 KM.

Faris Gavrankapetanović, u julu ove godine, imenovan je za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, nakon 12 godina provedenih na čelu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevu.