Fiskalno vijeće BiH i MMF
0

Prvi pregled provedbe standby aranžmana

Klix.ba
Detalj sa sjednice
Detalj sa sjednice
Fiskalno vijeće, kojim predsjedava Vjekoslav Bevanda i izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođeno šefom Misije za BiH Ronom Van Roodenom večeras su u Sarajevu razmatrali ispunjavanje uvjeta iz Pisma namjere standby aranžmana.

Na sjednici Fiskalnog vijeća istaknuto je da su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade načinile korak naprijed u fiskalnoj konsolidaciji te da su projekcije budžeta za 2013. godinu sukladne obavezama preuzetim Pismom namjere. Rok za uvajanje ovih budžeta u državnom i entitetskim parlamentima je 4. decembra, nakon čega bi Izvršni odbor MMF-a u Washingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provedbe standby aranžmana.

Članovi Fiskalnog vijeća i izaslanstvo MMF-a u nastavku sjednice razmotrili su dopunu Pisma namjere s ciljem poboljšanja koordinacije politika i osiguranja fiskalne održivosti te unapređenja reformi u javnom sektoru.

Šestoj sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija i trezora Nikolu Špirića, prisustvovali su federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina te guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. Putem video linka u radu sjednice sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.