BiH
68

Prvačići devetogodišnjih škola u KS dobili nove predmete koje će izučavati kroz igru

Klix.ba
Foto: Press KS
(Foto: Press KS)
U prvi razred devetogodišnjih škola u Kantonu Sarajevo uvedeni su novi nastavni predmeti - engleski i informatika i dodatni treći sat tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Predviđeno je da te predmete prvačići izučavaju kroz igru, a udžbenici su prilagođeni uzrastu djece, kazao je na današnjem seminaru za nastavnike i profesore razredne nastave ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

Nastavu iz informatike i predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj realizirat će nastavnici razredne nastave, a engleskog profesori tog jezika. Ministar je istakao da nije došlo do uvođenja tri nova predmeta, nego dva, jer su učenici i do sada u prvim razredima imali dva časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a od sada će imati još jedan dodatni čas.

Savjetnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nihada Čolić pojasnila je kako su nastavni programi revidirani u skladu s potrebama i u saradnji s nastavnicima, a sve s ciljem modernizacije nastavnih procesa što je zapravo i cilj svakog savremenog kurikuluma.

"Predviđena reforma je afirmativna i predstavlja odličan uvod u pozitivne promjene koje će pomoći da se odgovori na izazove modernog doba te doprinijeti poboljšanju odgojno - obrazovnog sistema", navela je savjetnica Čolić te naglasila kako su učitelji nosioci svih dosadašnjih reformi pa sa sigurnošću vjeruje da će to adekvatno sprovesti i ovog puta.

Svi nastavni planovi i programi bit će dostupni na web stranici resornog ministarstva, a planirano je da u prvim razredima učenici iz bosanskog jezika imaju tri časa, engleskog jedan, matematike dva, moje okoline dva, informatike jedan, likovnog i muzičkog dva, tjelesnog i zdravstvenog odgoja tri i vjeronauke ili predmeta "društvo, kultura i religija” po jedan.

“Vrlo je važno da svi učitelji provode zadate nastavne planove i programe. Većina nastavnika se u anketama koje su dostavljene Ministarstvu žalila na sadržaje iz udžbenika Moja okolina, za koje smatraju da su uglavnom zastarjeli, da se ponavljaju i da nisu aktuelni, pa smo usvojili neke od vaših zahtjeva”, kazala je savjetnica Čolić.

Podsjetila je da ova školska 2016/2017. godina u odgojno-obrazovnim ustanovama na području KS počinje u četvrtak, 1. septembra. Blizu 36.000 učenika pohađat će osnovne škole, a dok će njih 16.000 srednje škole u KS.

U novoj školskoj godini očekuje se, kao i prošle godine blizu četiri hiljada prvačića, a najviše ih je upisano na području općine Novi Grad.