BiH
0

Prva "bezvizna delegacija" BiH putuje u Bruxelles

FENA
Ministarstvo sigurnosti BiH, Evropska komisija i Evropski pokret vodit će prvu grupu građana u Evropsku uniju bez viza, saopćeno je danas iz Evropskog pokreta.

Ministarstvo sigurnosti BiH, a po nalogu i dopisu ministra Sadika Ahmetovića, u augustu je zamolilo i predložilo Evropskom pokretu u BiH, kao nevladinoj organizaciji lideru procesa evropskih integracija naše zemlje, partnerstvo u odabiru veće grupe građana BiH koji će na dan službenog ukidanja viznog režima, kao prvi žitelji Bosne i Hercegovine kojima neće biti potrebne vize za ulazak u zemlje EU, posjetiti Bruxelles i institucije Evropske unije, gdje će, između ostalih, razgovarati s Tanjom Fajon te drugim evropskim službenicima.

Nakon višemjesečnih priprema i kontakata s više od hiljadu zainteresiranih, konačno je sačinjena lista od 50 građanki i građana, koji će na najbolji način prezentirati bh. društvo i biti prva "bezvizna delegacija" Bosne i Hercegovine.

U delegaciji, koja će ovim činom ući u noviju evropsku bh. bezviznu historiju, pored grupe od 50 osoba s liste Evropskog pokreta u BiH, nalazit će se predstavnici domaće izvršne vlasti i medija, koji će dokumentirati i izvještavati s historijskog puta i koraka naše zemlje u procesu približavanja i doglednog članstva u Evropskoj uniji.

"Građanska lista za Bruxelles" je pravljena po izuzetno strogim kriterijima, pa je tako pri odabiru putnika vođeno računa i uzeti u obzir nacionalna, teritorijalna i regionalna, te spolna zastupljenost, ali i to da u grupi uglavnom budu osobe koje do sada nisu imale pasoš ili putovale izvan BiH u zemlje EU.