Nebojša Radmanović
0

'Prudski sporazum ostaje'

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da Prudski sporazum trojice lidera u BiH ostaje te da to što ima različitih stavova što će sutra na novom sastanku u Banjoj Luci razmatrati Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović ne znači da su odustali od tog sporazuma.

On kaže da je teško očekivati da jedan sastanak riješi sve probleme u BiH, ali da je svaki sastanak korak naprijed.

Radmanović je na pres-konferenciji ponovio da je Prudski sporazum „svijetla tačka kada je u pitanju dogovaranje najodgovornijih predstavnika u BiH iz sva tri konstitutivna naroda i da to ne može propasti, već se treba podržati svim snagama“.

Kaže da je u BiH „potpuno nepotrebno napravljena priča o raspodjeli tzv.državne imovine“, jer postoji zaključak PIC-a koji govori o pravičnoj i održivoj raspodjeli imovine između države, entiteta i drugih organa.

To govori, naveo je Radmanović, da su i članovi PIC-a znali da je „termin državna imovina fikcija“, ali da su svi u BiH „ušli u film lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića da je sve u BiH državna imovina, što je nemoguće, jer ni Ustav BiH ne spominje državnu imovinu“.

Naglasio je da ima dobre volje da se pitanje o imovini riješi, a treba „isključiti one koji su isključivi i kažu da je sve državno“.

Radmanović je ponovio i da je popis stanovništva neophodan BiH i bit će korak sa zemljama EU koje će ga sve raditi 2011.godine te da treba dati pravo ljudima da kažu prilikom popisa kojoj naciji pripadaju jer je tako bilo od kada se zna za popis stanovništva na ovom prostoru.