Kritike Vladi RS-a
43

Protestna šetnja radnika u Banjoj Luci: Prozivke, poruke i zahtjevi

S. Š.
Foto: Banjaluka.net
Foto: Banjaluka.net
Sindikalni aktivisti, njih blizu 30.000, izašli su na ulice Banje Luke kao znak bunta protiv, prvenstveno, Vlade Republike Srpske i načina njenog ophođenja prema njima.

Zaposleni u javnom sektoru, uključujući i policijske službenike, izašlo je na banjalučke ulice smatrajući da ih je poslodavac, odnosno Vlada RS-a, izigrala.

šest sindikalnih organizacija u RS-u, pod sloganom "Nema predaje, istrajat' se mora" radnici zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva izašli su na protest kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine.

Sporazum je, kako je to odranije poznato, podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.

Protestno okupljanje počelo je ispred zgrade Vlade RS-a, odakle su se sindikalci uputili prema Trgu Krajine. Prolazeći pored Administrativnog centra Vlade RS, aktivisti su pištali i uzvikivali "Lopovi", a sa razglasa se čula i pjesma "Pada vlada".

Neki od zahtjeva su potpuna realizacija zaključenog sporazuma i hitna izmjena zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika. Naime, radnici tvrde da Vlada RS nije ispoštovala korak koji je podrazumijevao povećanje plata, tako da traže povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika.

Traže i uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023. godine, kao i plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Sindikalci kažu da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

U oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova je, kažu, predmetnu materiju, koja se odnosi na prekovremeni rad, neophodno urediti.