BiH
0

Protesti u Sarajevu: Demonstrantima se pridružili studenti u pidžamama

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ispred Predsjedništva BiH i danas se se okupili nezadovoljni građani. Kako su i najavili, nemaju namjeru odustati sve dok njihovi ciljevi ne budu ispoštovani. Nešto prije 13 sati blokirali su ulicu kod Higijenskog zavoda, a protest je završen u 17 sati.

Humanitarna organizacija Generacija-x iz Danske podržala je demonstracije i demonstrantima su podijelili 150 pita i 150 sokova.

Kolegij Skupštine KS prihvatio zaključke Plenuma

Kolegij Skupštine KS danas je saopćio da su prihvatili zaključke Plenuma. Članovi Plenuma poručili su zastupnicima Skupštine KS da večeras dođu u Dom mladih i građanima saopšte stav o zahtjevima Plenuma. Garantuju im sigurnost.

Plenum građana i građanki Sarajeva predao je četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne vlade Kantona Sarajevo.

Zahtjev je i revizija plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Plenum je danas u 17:30 sati.

Studenti u pidžamama

Demonstrantima u Sarajevu i danas su se pridružili radnici hotela Holiday i preduzeća ZOI'84. Na današnjim demonstracijama je blizu 200 građana.

Na današnje proteste u Sarajevo stiglo je i nekoliko desetaka studenata. Među njima su i Almir i Jasmin koji su na proteste došli u pidžamama.

"Mi nismo djeca političara, niti vladajuće elite. Mi predstavljamo narod koji jedino ima pidžamu da obuče", poručio je Jasmin Softić iz Maglaja, koji je student Fakulteta političkih nauka i koji živi u studentskom domu Bjelave.

"Ovo je premijer da mi djeca običnih građana nemamo sredstava za kupovinu skupocjenih odijela. Želimo pozvati građane na da izađu na ulicu bez obzira na to kako su odjeveni", kaže Almir Redžić, student Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, koji je na demonstracije stigao iz Tuzle.